Afbeelding
Foto: Wikipedia.org

Spaanse wolven niet vies van een pony'tje

Algemeen Wolvenleed

Wolven in Spanje en Portugal werden na de uitbraak van gekke koeien-ziekte gedwongen hun menu aan te passen. Ze eten nu ook wilde pony’s, groot wild (herten) en wilde zwijnen, aldus onderzoek. 

Advertisement

Aangepast eetgedrag

Tot het jaar 2000, toen in Europa Bovine Spongiform Encephalopathy de intrede deed, voedde de Iberische of Galiciaanse wolf zich met overblijfselen van runderen. Nu er vanwege de gekke koeienziekte geen karkassen meer mogen ‘rondslingeren’, heeft hij zich aangepast. 

Onderzoek

Er is de afgelopen jaren in sommige gebieden ook een toename van het aantal aanvallen op vee, als in het wild levende dieren niet te vinden zijn. Het onderzoeksteam analyseerde de eetgewoonten van wolven door twee periodes te onderzoeken: voor de Europese wet dat er geen dode dieren mee gedumpt mochten worden (van 1970 tot 2000) en erna (van 2003 tot 2008). 

Nieuwe wet

Naast de maatregelen ten gevolge van de nieuwe wet zijn er andere invloeden op het eetgedrag van de wolf, zoals minder vee, leegloop van het platteland en de reformatie van landbouwgrond. In de eerste periode was aas het belangrijkste voedsel; vanaf 2004 -rond de tijd dat de wetgeving werd aangepast en er ook geen dood gevogelte en varkens meer mochten worden gedumpt- veranderde het dieet drastisch: nu leeft de wolf, die vooral voorkomt in het noordwesten van Spanje (Galicië) van wilde pony’s en reeën. 

Consumptie pony’s toegenomen

In Galicië leven kleine kuddes Garano-paarden. Onderzoeker Felipe Barcena: “Begin deze eeuw steeg de populatie van wilde pony’s en reeën, zodat de wolven niet veel te lijden hebben gehad van het feit dat karkassen van vee verdwenen. De consumptie van pony’s is in de maanden april t/m november met 96% toegenomen ten opzichte van 1970. 

Van december t/m maart eten de wolven nu vijf keer zoveel pony’s dan in de vorige eeuw. Vooral in West-Galicië, waar veel kuddes zich ophouden, leven de wolven van paardenvlees. In het oosten worden er met name herten gegeten.”

Schapen en geiten

Ook schapen en geiten staan op het menu van de wolf. De wolven grijpen ze op de boerderijen. Dit heeft tot gevolg dat boeren niet meer zo dol zijn op de wolven. Er zijn al voorstellen gedaan om ervoor te zorgen dat de populatie van pony’s en herten op peil blijft, zodat wolven niet genoodzaakt zijn hun voedsel op boerderijen te zoeken. 

Volgens het onderzoek is het ook niet altijd nodig om dode dieren te verwijderen. “De wet zou flexibeler moeten zijn, waardoor bijvoorbeeld grote boerderijen, in afgelegen gebieden, toch de kadavers van hun vee in de natuur kunnen laten liggen in plaats van ze op te ruimen”, vindt Barcena. “Maar daar moet eerst goed naar worden gekeken.”

Bron: Horsetalk/Hoefslag Foto: Wikipedia.org