Afbeelding

Lourdes van den Berg: “In de cross is Rio een hele andere pony”

Springen

Omdat Lourdes van den Berg haar vorige verzorgpony niet geschikt was, ging ze op zoek naar een pony waarmee ze de sport in kon gaan. Ze kwam terecht bij de NRPS-ruin Orchid’s Rio, die haar ouders als verrassing voor haar geregeld hebben. Het klikte gelijk tussen de amazone en de bruine pony, ondertussen hebben ze de smaak te pakken en hoopt Van den Berg haar droom om het Z te bereiken waar te kunnen maken.

Advertisement

Eigen pony

“Mijn oude verzorgpony was niet echt geschikt voor de sport, daarnaast werd ik op een gegeven moment echt te lang voor hem”, steekt de amazone van wal. “Toen het weer eens helemaal mis ging op een springwedstrijd besloot ik om samen met mijn ouders op zoek te gaan naar mijn eerste eigen pony. Omdat dit helemaal aan het begin van de lockdown was, leek het ons handiger om even te wachten met het kopen, maar via Markplaats ben ik toen bij Rio terecht gekomen”.

Verrassing

De ruin was op dat moment 11 jaar en had M2 dressuur, M eventing en M springen gelopen. Van den Berg kreeg van haar ouders te horen dat een paard kopen in de coronaperiode niet handig was, niet wetende dat er een verrassing op haar stond te wachten. “Mijn ouders zijn stiekem wezen kijken zonder mij, daarna hebben ze mij meegenomen om proef te rijden”, vervolgt de amazone lachend. “Het klikte gelijk tussen Rio en mij, dus we hebben hem gelijk meegenomen”.

Spanning

“Rio doet niet snel iets fout, hij zou nooit expres gemeen doen. In het begin was het wel even wennen, want hij kon veel meer dan ik, maar het zat echt gelijk goed tussen ons”. Met behulp van paardenmensen om haar heen en tips van stalgenoten leerde Van den Berg haar pony goed kennen. Vorig jaar reden ze hun eerste dressuur- en springwedstrijden en afgelopen zomer reden ze hun eerste eventingwedstrijd. “De laatste tijd bouwt Rio een beetje spanning op bij het springen, maar daar merk je tijdens de eventing niks meer van. Tijdens de cross is het een hele andere pony en slaat hij helemaal om, dat vindt hij helemaal geweldig”.

Internationale droom

Voor nu blijft de combinatie zich focussen op de eventing, maar zodra het indoorseizoen begint worden ook de springwedstrijden weer volop opgepakt. “Mijn doel voor nu is om het M springen te bereiken en om een keer mee te mogen doen met de Nederlandse Kampioenschappen in de eventing. Ook lijkt het me heel gaaf om een keer een Z cross te mogen rijden. Het is hoog gegrepen, maar internationaal rijden lijkt me ook heel erg gaaf. Rio heeft er de kracht voor en ik weet dat hij het kan, nu moeten we het nog samen leren!”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Esveo Fotografie