Afbeelding

Janneke Geelen: “Een goed passend zadel is zó belangrijk”

Algemeen

Janneke Geelen was jarenlang op zoek naar iemand die haar kon helpen met aanmeten van een zadel, maar werd keer op keer van het kastje naar de muur gestuurd. Ze besloot haar zoektocht te staken en zelf een zadelpas-opleiding te volgen. Niet alleen om haar eigen zadel goed te krijgen, maar ook om anderen te helpen. Ondertussen heeft ze op 20-jarige leeftijd haar eigen bedrijf opgestart en hoopt ze hiermee niet alleen anderen te helpen, maar ook bewustzijn te creëren over hoe belangrijk een goed passend zadel wel niet is.

Advertisement

Beter

“Zelf heb ik zeven jaar problemen gehad met mijn zadel, maar kon ik niemand vinden die mij daarbij kon helpen. Ik vond dat deze kant van de paardenwereld echt beter kon”, steekt Geelen van wal. “Zodoende besloot ik zelf een opleiding tot zadelpasser te gaan volgen, zodat ik me kon onderscheiden van de rest”.

Connectie

Geelen werkt fulltime in loondienst en steekt al haar overige tijd in haar zadelpasserij-bedrijf. “Het valt mij op dat heel veel zadels gewoon niet goed liggen en niet passen”, legt ze uit. “Mensen zijn zich er niet van bewust. Het is gewoon onwetendheid en ik ben ervan overtuigd dat niemand zijn paard met opzet een niet-passend zadel oplegt, maar als er problemen zijn met rijden ligt dat in de meeste gevallen gewoon aan het zadel. Die connectie wordt niet altijd gelegd”. Ook onder de zadelmakers zelf heerst nog veel onwetendheid volgens Geelen. “Zadelpassen is een vrij beroep, dus er zijn genoeg mensen die zadels aanmeten, maar niet eens een opleiding hebben gehad. Ze denken dat ze het goed doen, maar inhoudelijk zit er veel meer achter dan alleen maar passen en meten.”

Passen en repareren

Iedereen kan bij haar terecht. “Van shetlanders tot de grootste paarden en alles daartussenin, zowel sport als recreatief. Normaalgesproken kom ik vooral in Overijssel, Drenthe en Gelderland, maar voor echt problemen ben ik zeker bereid om verder te reizen”, legt ze uit. “Ik meet zadels aan, maar ook voor reparaties kan je bij mij terecht.”

Website

Geelen heeft een website opgestart waar ze paardenspullen, zadelonderdelen en supplementen op verkoopt. Je kan haar bereiken via sociale media, website, e-mail en telefonisch.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Janneke Geelen