Townend Olivier, GBR, Ballaghmore Class, 232
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
01/08/2021
Townend Olivier, GBR, Ballaghmore Class, 232 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 01/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Oliver Towned geeft Michael Jung het nakijken in tussenklassement na cross

Algemeen

Na de dressuur van vrijdag en zaterdag stond Michael Jung bovenaan met een knappe score van 21.10. In de cross wist Oliver Towned, die tot de laatste dressuurgroep bovenaan stond, zijn koppositie terug te claimen door een foutloze ronde te rijden. Beide Nederlandse amazones zijn door het missen van een hindernis gediskwalificeerd.

Advertisement

Veel strafpunten

In het pittige parcours ontworpen door Derek di Grazia reed Oliver zijn paard Ballaghmor Class zonder fouten rond. Zijn score in het tussenklassement steeg naar de voorlopige eerste plaats. Doordat Michael elf strafpunten kreeg te verduren in de cross, is hij nu naar de tiende plaats gezakt. Na de dressuur stond Alex Hua Tian met 23.90 op een knappe derde plaats. Echter kreeg hij in de cross twaalf strafpunten, waardoor hij naar de achttiende plaats zakte. 

Nieuwe top drie

Na de cross country steeg de Duitse Julia Krajewski twee plaatsen: met slechts 0.40 extra strafpunten staat ze nu met 25.60 punten op nummer twee. De Britse Laura Collett reed net als haar landgenoot een foutloze ronde en schaart zich nu achter haar Duitse concurrent op de derde plaats. Na de dressuur stond ze nog op nummer zes. Hiermee wordt de kans op een teammedaille voor de Britten alleen maar vergroot: ze staan nu in de positie voor een gouden teammedaille én een individuele gouden medaille voor Oliver.

Disoriënterend parcours

“Het parcours was wat we harden verwacht: hard werken vanaf de start”, vertelt Oliver na zijn ronde aan Horse&Hound. “Het parcours was wat disoriënterend voor de paarden. Ze wisten niet helemaal wanneer ze klaar waren. Toen ik Ballaghmor Class wat terugnam voor de afsprong bij hindernis 16 dacht hij dat hij al klaar was. Ook toen we langs de tenten naar hindernis 18 reden nam hij uit zichzelf al wat gas terug. Hij was niet fysiek moe, maar het parcours was mentaal uitdagend en verwarrend omdat je steeds langs dezelfde hindernissen gaat.”

Tussenstand teammedaille

Door de onder andere de vele strafpunten van Michael Jung is het Duitse team nu van zilver naar de zesde plaats gezakt. Australië deed het omgekeerde. Door foutloze rondes van Andrew Hoy en Shane Rose stegen ze van de zesde naar de tweede plaats. De Franse routiniers kregen in totaal ook slechts twee strafpunten, waardoor ze nu in de bronzen positie staan. 

Einde voor Nederlandse amazones

Voor beide Nederlandse eventingamazones houdt het Olympische avontuur na de cross op. Nadat The Quizmaster in het tweede water op zijn knieën landde, koos Merel voor de alternatieve route. Hierbij reed ze echter naar de verkeerde hindernis, wat resulteerde in een diskwalificatie. Hoewel Janneke Boonzaaijer wel de finish van de cross haalde, stond er een uur later alsnog in het uitslagendocument dat ze gediskwalificeerd was. Ze koos een alternatieve route bij de coffin, maar miste daardoor het C-element van hindernis 18. Onze verslaggever ter plaatse, Robert Hüsken, sprak zowel Merel Blom als Janneke Boonzaaijer na afloop van de cross.

Bekijk hier het volledige tussenklassement.

Bron: De Hoefslag / Horse & Hound

Foto: Dirk Caremans, Hippofoto.be