Townend Olivier, GBR, Ballaghmore Class, 232
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
30/07/2021
Townend Olivier, GBR, Ballaghmore Class, 232 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 30/07/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Oliver Towned aan kop in Eventing, Janneke Boonzaaijer voorlopig gedeeld 21ste

Algemeen

Vrijdagochtend reden de eerste eventingruiters hun dressuurproef in Tokio. Vervolgens ging in de avond de tweede groep van start. Nog niet alle eventingruiters hebben hun dressuurproef gereden: zaterdagochtend komt de derde en laatste groep aan start.

Advertisement

Oliver Towned aan kop

Na de eerste ronde van de dressuur nam Britse Oliver Towned de leiding in het klassement. Hij stuurde zijn Ballaghmor Class zeer netjes en zonder fouten de baan rond. Ze kregen twee negens: één voor het halthouden in de proef, de ander voor de verzamelde galop. Dit resulteerde in een knappe score van 23.6. Hij vertelde aan Horse & Hound: “Ik ben ontzettend blij met mijn paard. We weten dat hij gewoon bijzonder is. Ik ben heel erg dankbaar dat hij een foutloze proef liep. Ik had gehoopt op nog wat meer, maar 23 is een goed beginpunt voor het team.”

Alex Hua Tian nét tweede

De Chinese Alex Hua Tian kwam wel gevaarlijk dicht in de buurt bij de score van Oliver. De ruiter tipte met zijn paard Don Geniro nét niet aan het resultaat van Oliver: hij kreeg 23.90 strafpunten. Tijdens de Olympische Spelen in Rio reed Alex de ruin als eerste Chinese ruiter naar een plaats binnen de top 10. Hoewel het dus voor Alex niet zijn eerste Spelen zijn, is het nu wel voor het eerst dat China met een team afreist naar de Olympische Spelen. Dit team wordt sinds een paar jaar door Tim Lips in Nederland getraind.

Top drie gelijk gebleven

Na de ochtend was de Duitse Julia Krajewski met Amande De B’Neville derde in het klassement. Zij hadden wat meer afstand van de top twee en kregen 25.20. Na de middaggroep is de top drie intact gebleven. De Britse Laura Collett was met London 52 de enige van de middaggroep die zich in de top vijf wist te rijden. Zij staat nu met 25.80 op de vierde plaats. Voor de Japanse Kazuma Tomoto pakte deze thuiswedstrijd ook goed uit: hij en zijn paard Vinci de la Vigne staan met 25.90 op de vijfde plaats.

Grote lach

Janneke Boonzaaijer reed als één na laatste een ontspannen proef met ACSI Champ de Tailleur. Met een grote lach op haar gezicht verliet ze na afloop de baan. De combinatie kreeg 33.00 strafpunten toegekend en staat daarmee op een gedeelde 21ste plaats. Op de uitslag van Merel Blom is het nog even wachten: zij start morgenvroeg om 8.48 (Japanse tijd) haar Quizmaster in de dressuur. Nadat deze groep klaar is kan het uiteindelijke tussenklassement worden opgemaakt. Na afloop sprak onze verslaggever ter plaatse, Robert Hüsken, Janneke over haar proef. Het interview lees je hier.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be