Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Stefan Lafrentz
31/07/2021
Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Stefan Lafrentz 31/07/2021 Stefan Lafrentz

#Tokio | Drama voor Merel Blom: einde Olympische Spelen na diskwalificatie in de cross country

Algemeen

Merel Blom is deze zondag gediskwalificeerd bij de cross country op de Olympische Spelen. Nederlands beste eventingamazone reed de verkeerde route in Tokio. Na afloop legde Blom aan ons uit wat er mis ging.

Advertisement

Ze baalde enorm. Minutenlang stond ze met haar team bij de finish. De rode vlag wapperde voor Blom. Dat betekent: einde cross, einde Olympische Spelen. Maar waarom? Blom had aanvankelijk geen idee. “The Quizmaster was een beetje sterk”, begint Blom haar verhaal. “Op de goede manier. Bij het tweede water ben ik er best wel voorwaarts ingesprongen en daar heeft hij zich misschien iets verrekend op de landing, want toen landde hij op zijn knieën. Ik kreeg ‘m er weer op, dus toen dacht ik: dan kies ik de buitenste boot-hindernis. Dat bleek de verkeerde hindernis te zijn.”

Lees ook: Ongelofelijk: ook einde Olympische Spelen voor Janneke Boonzaaijer

Verkeerde route

“Dat was een bewuste keuze. Het kostte wel tijd, maar dan ben ik safe. Ik heb vooraf de lange, alternatieve route ook wel gelopen, maar ik heb gewoon in een split second de verkeerde keuze gemaakt. Daar kunnen we een heel lang verhaal van maken, maar dat is wat er gebeurde. Ik dacht dat een boot een boot was. Maar die boot was anders gecijferd. Verkeerde route dus. En dat is niet goed te praten.”

“Als hij niet op zijn knieën was geland, had ik die route niet gereden. Dit was geen moment het plan geweest. Maar daardoor veranderde het plan. Ik dacht dat het een slimme keuze was. Niemand wist het, op een gegeven moment werd mijn paard meegenomen. Wie het op televisie zal hebben gezien, zal niet hebben gedacht dat er wat mis ging.”

“Dit moet zeer doen”

Blom: “Dit gaat ook nog wel een poosje zeer doen. Je weet dat er in het leven en in het leven van een topsporter momenten gaan komen die nog lang zeer blijven doen en die je graag had willen terugdraaien. Dat zou ik nu ook graag willen, maar we weten allemaal dat dit het antwoord is. We moeten het een plek gaan geven. Niet alleen ik. Dit doet voor iedereen om mij heen zeer. Het is ook topsport hè, dit moet zeer doen. Als je er lichtzinnig over doet, moet je hier niet zijn. Je moet het jezelf aanrekenen en daar dan maar mee gaan dealen. Zorgen dat je de volgende keer wél levert.”

Blom praatte er zeer open, correct en professioneel over. “Ja weet je, ik kan hier wel heel hard op de grond gaan liggen spartelen. Er is 1 voordeel, en dat is dat het mijn eigen paard is. Samen met mijn vriend. Dus ik krijg van niemand op mijn kloten zometeen. Iedereen gaat gruwelijk balen en het jammer vinden. Maar ik zal degene die met dat rotgevoel in bed ligt vanavond. Dan voel ik het denk ik. En morgen, bij het springen, en op de terugweg. Dit blijft zeer doen.”

Door de diskwalificatie zitten de Olympische Spelen er voor Blom op. Geen springparcours voor haar op maandag.

Door: Robert Hüsken


Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 01/08/2021 - Dirk Caremans


Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
01/08/2021