Boonzaaijer Janneke, NED, Champ de Tailleur, 252
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
01/08/2021
Boonzaaijer Janneke, NED, Champ de Tailleur, 252 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 01/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Ongelofelijk: ook einde Olympische Spelen voor Janneke Boonzaaijer

Algemeen

Na afloop van haar cross country stond Janneke Boonzaaijer met een lach en een traan met ons te praten. Een traan van trots, maar ook omdat ze vond dat ze een stomme keuze in het parcours had gemaakt. De Nederlandse eventingamazone had op de Olympische Spelen wel de finish met Champ de Tailleur van de cross country gehaald. Maar ongeveer een uur later staat in het uitslagendocument dat Boonzaaijer óók gediskwalificeerd is. Dat is nu officieel.

Advertisement

De Olympische Spelen zitten er na Blom ook voor Boonzaaijer op omdat ze een alternatieve route had gekozen bij de coffin. Daardoor miste ze het C-element van hindernis 18.

“Te overmoedig”

Bij de open oxer incasseerde Boonzaaijer eerder 11 strafpunten. “Dus ik dacht toen: nu gewoon naar de finish, afmaken”, zei Boonzaaijer na haar cross daarover Op dat moment wist ze nog niet dat ze gediskwalificeerd zou worden. “Daarna ging het weer super. Met misschien iets te veel zelfvertrouwen reed ik vervolgens door naar de coffin. En door die eerdere fout wilde ik deze gewoon rechtdoor doen. De meesten nemen ‘m safe buitenom. We kwamen er net iets te dicht in, ik moest been geven en we kwamen net te laat. We redden het net niet. Toen wist ik meteen: dit was zo dom. Weer te overmoedig. Het was op het randje. Misschien had ik moeten bedenken: ‘Oke, je bent op de Olympische Spelen, zorg nu maar dat je geen fouten maakt.’ Maar aan de andere kant, als het wel gelukt was, had ik het geruled.”

Toch wist Boonzaaijer op dat moment nog niet dat ze een wel erg verkeerde keuze had gemaakt. Dit alternatief was geen optie om het parcours correct af te ronden. Net als Merel Blom koos ze voor een verkeerde hindernis.

Boonzaaijer kwam over de finish met een balend gebaar naar haarzelf. “Ik dacht echt NEE! Waarom ben ik zo overmoedig?! Oh, Janneke, dit was echt typisch weer iets voor jou. Ik ben meestal net weer iets te dapper. Aan de andere kant heb je dat ook weer nodig. Soms moet ik iets doseren.” Ongeveer een uur later kwam het officiële bericht: diskwalificatie.

Ook Merel Blom gediskwalificeerd

Eerder werd ook Merel Blom al uit de wedstrijd gehaald. Lees daarover hier meer. Een flinke klap dus voor de Nederlandse eventers, want dit betekent dat de Olympische Spelen er voor Blom én Boonzaaijer al voortijdig opzitten. Maandag is de afsluitende springproef. Zonder Nederlandse inbreng dus. 

Door: Robert Hüsken