Afbeelding

Subtop: ‘Ik kan echt niks negatiefs bedenken over Cum Laude’

Algemeen
Advertisement
Twee selectiewedstrijden voor de KNHS indoorkampioenschappen stonden afgelopen weekend op het programma voor het ZZ-Z en de Prix St.Georges: die in Delft en Harich. In Friesland waren het Vai Bruntink met Cum Laude en Adelinde Cornelissen met Fleau de Baian een goede eerste stap zetten voor een ticket voor ‘Ermelo’. Twee zevenjarige AES-hengsten dus die de show stalen in Harich, met mooie scores van 73,95% (Adelinde met Fleau, PSG) en 71,29% (Vai met Cum Laude, ZZZ).

Tweede keer ZZ-Z

Vai Bruntink was heel tevreden over haar zwarte hengst, die pas voor de tweede keer zijn opwachting maakte in deze klasse. ‘Zijn eerste ZZZ wedstrijd liep hij ook al heel verdienstelijk, met ruim 69%. Dit keer konden we er echt een schepje bovenop doen’, vertelt Vai. ‘Ik ben echt super blij met hem.’ ‘Cum Laude heeft in alle basisgangen veel kwaliteit en vooral de draftour leverde vandaag meerdere negens op. Ook een van de pirouettes werd beloond met een 9. Over de gehele linie valt nog winst te behalen als Cum Laude nog stabieler wordt. Er valt nog genoeg winst te behalen.’

Weinig gezien

Vai kreeg Cum Laude te rijden in de winter dat hij vijf werd. ‘Toen was hij al bloedje mooi, maar wel een grote slappe slungel. Zijn talent was echter wel al duidelijk. Heel lang heb ik alleen maar basiswerk met hem gedaan, rechtuit, op twee teugels. Want scheef was hij wel. De eerste keer dat ik hem startte was tijdens een Pavo Cup-selectiewedstrijd, waarin hij vorig jaar in de finale vierde werd.’ Eigenlijk heeft de donkerbruine Apache-zoon nog vrij weinig gezien. ‘Een paar keer Pavo, een WK-selectiewedstrijd - jammer dat hij in de finale niet fit was - een Z- en een ZZ-Lichtwedstrijd... en nu dan net ZZ-Zwaar. Hij hoeft niet veel te van huis, omdat hij totaal niet kijkerig is. Jacques (Laarakkers, partner en trainer, red.) vond dat hem net zo goed kon opgeven voor de selectiewedstrijden. Hij gaat dus nog twee keer mee voordat we hopelijk mogen meedoen in Ermelo.’

Grote knappe knuffel

Stal Laarakkers heeft de bijna 1.80 metende Apache-zoon samen met Stal 104. ‘Hij is totaal gaan hengst en super lief en makkelijk. Dit jaar hebben wij er wat merries mee gedekt, en ook Willeke Bos van Stal 104 verwacht er volgend jaar nakomelingen van, van haar beste merries, zoals bijvoorbeeld Jamsession Taonga. Ik kan echt geen negatieve punten over Cum Laude verzinnen. O ja, plassen op de vrachtwagen, dat moet hij nog leren!’, lacht ze. Maar makkelijker en liever paard dan hij is moeilijk te vinden.’ Mooie scores waren er ook voor Jennifer Sekrève, die de pas zesjarige Gamante D (v. Contango) en Ferrero (v. Rhodium) naar plek twee (69,14%) en drie (67,36%) stuurde. Romy van der Schaft werd vierde met Diva DVB (v. Wynton (65,36%), gevolgd door Natascha Veen met de Vivaldi-dochter Damoiselle met 65,07%.

Fleau wint nipt van San Siro

Ook in de Prix St.Georges was het Sekrève die op twee eindigde. Met de San Amour-zoon San Siro moest ze het net afleggen tegen Adelinde Cornelissen met de volle broer van Parzival. Ook de nummer twee eindigde boven de 73% en legde zo eveneens een uitstekende basis in de selectiestrijd. Veronique Roerink stuurde Flanell (v. Apache) naar 70,53% en plek drie, gevolgd door Femke Beljon met de KWPN-hengst Winningmood (v. Prado, 68,49%). Hester Bischot met Dancer Again (v. Prestige VDL) mocht de vierde prijs afhalen voor haar proef die 65,53% opleverde, vier tiende hoger dan Jacinta Hemmen met Don Schufro-zoon Burghgraef.

Bijna 70% voor Trovador

Ze belandde al in de prijzen in de PSG en ook voor de prijsuitreiking van de Grand Prix mocht ze naar voren treden: Hester Bischot pakte de overwinning met haar hengst Travador Raposa BR (v. Ofensor), met 69,45%. Mooi resultaat -68,25%- was er ook voor Manon Hylckama Vlieg, bij wie de puzzelstukjes met de hete Kingsley Archibald (v. Krack C) steeds meer op hun plek vallen. Uitslag subtop wedstrijd Harich. Foto: DigiShots (archief)