Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Is snoep slecht voor mijn paard?

Verzorging

Bijna ieder paardenvoermerk heeft naast het reguliere voer ook snoep of snacks in de handel. Deze hebben een handig formaat en een speciale geur, kleur en/of smaak, waardoor het als beloning dient. Sommige snoepjes bestaan voornamelijk uit tarwe- en/of maismeel, met toegevoegde, al dan niet kunstmatige, geur-, kleur- en smaakstoffen. Andere bevatten bijvoorbeeld voornamelijk luzerne en kruiden. Snoep is niet per definitie slecht, maar gebruik het wel met verstand. 

Advertisement

Gebruik het met mate 

Snoep heeft bijna altijd een hoog gehalte aan zetmeel en suiker. Dit levert veel energie; gebruik het dus met mate. De energie uit snoep tikt net zo goed aan wanneer het gaat om bijvoorbeeld overgewicht. Paarden met insulineresistentie zijn beter af met een beloning in de vorm van een wortel, appel of iets dergelijks. 

Kunstmatig is niet per se slecht

Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen kunnen meestal geen kwaad, zeker niet wanneer het slechts met mate wordt gebruikt. Als je geen kunstmatige stoffen wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor volledig natuurlijk e producten. 

Gedrag

Snoep is niet noodzakelijk. Integendeel, gebruik van snoep brengt eerder problemen met zich mee. Is het niet in de vorm van verkeerde voedingsstoffen, dan wel in de vorm van gedragsproblemen. Inconsequent gebruik kan opdringerig gedrag veroorzaken, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. 

Bron: De Hoefslag