Afbeelding

Moet ik mijn paard een supplement geven?

Verzorging Opvallend

Voor ieder (gezondheids-)probleem is tegenwoordig wel een aantal supplementen beschikbaar. Elk van een ander merk, met een andere dosering van de werkzame stof, een ander gebruiksadvies en een andere prijs. Over de werkzaamheid is vaak niet veel bekend; de claims van de fabrikant zijn eveneens niet altijd betrouwbaar. Hoe bepaal je of je paard een supplement nodig heeft en hoe kies je een supplement? 

Advertisement

Kijk kritisch naar het rantsoen en je paard

In veel gevallen dekt het ruwvoer de grootste behoefte aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen die een paard tot matige arbeid nodig heeft. Een aanvulling van zout en sommige vitaminen en mineralen kan noodzakelijk zijn, zeker bij arbeid (zweten, antioxidanten) en bijvoorbeeld dracht. Een ruwvoeranalyse vertelt meer over hoeveel voedingsstoffen je ruwvoer levert. Daarnaast geeft bloedonderzoek een indicatie van de status van je paard. 

Meer is niet altijd beter

Overmatige inname van mineralen kan de absorptie van andere mineralen verminderen. Een teveel aan fosfor kan bijvoorbeeld de absorptie van calcium in het bot verminderen. Anti-oxidanten zoals vitamine E en C hebben veel gunstige effecten, maar een te hoog gehalte (hoger dan 10 maal de aanbevolen hoeveelheid) is duidelijk schadelijk en moet worden vermeden. 

Duurder betekent vaak beter 

Tussen supplementen is heel veel kwaliteitsverschil en dat haal je er pas uit op het moment dat je een supplement echt gaat gebruiken. Een duurder supplement kan betekenen dat er geld is besteed aan onderzoek en/of dat er duurdere, kwalitatief betere ingrediënten en werkzame stoffen zijn gebruikt. Bovendien kan het iets zeggen over het productieproces. Paarden voeren is geen exacte wetenschap. Als na een rantsoenberekening blijkt dat er een tekort is aan een bepaalde voedingsstof, wil dat niet zeggen dat je meteen naar een supplement moet grijpen. Daarnaast laat bloedonderzoek ook niet alle hiaten in mineralen- en vitaminestatus zien. Kijken en luisteren naar je paard is een onmisbare indicator van of er iets aangevuld moet worden. 

Bron: De Hoefslag