Afbeelding

Endoscopie bij paarden

Verzorging Opvallend

De endoscoop (endo = in en scopie = kijken) wordt tegenwoordig bij heel veel onderzoeken en ingrepen gebruikt. Endoscopie is dus een kijkje in het paard.  Een endoscoop is een flexibele slang of starre buis met daarop een camera en een lichtbron. Er zijn diverse soorten endoscopen waarmee we kunnen kijken in de neus, luchtzakken, keel, luchtpijp, Voorhoofdsholtes, slokdarm, maag, plasbuis, blaas, baarmoeder en gebrichten. De beelden zijn te zien op een scherm. 

Advertisement

Luchtwegen

Om te kijken in de luchtwegen wordt een laryngoscopie uitgevoerd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om te kijken of het paard cornage (verlamming van een of twee stembanden) heeft, maar ook bij paarden die hoesten, neusuitvloeiing of een verminderd uithoudingsvermogen hebben. De paardenarts zal beginnen met kijken in de neus en daarna of de luchtzakopeningen schoon zijn. De keel wordt goed bekeken. Zijn er ontstekingen te zien en zijn de stembanden symmetrisch? Als we tussen de stembanden doorgaan kunnen we de luchtpijp bekijken. Bij hoestende paarden zien we vaak gelig slijm.

Slokdarm / maag

Met een gastroscopie, dit is een 3 meter lange scoop, kunnen we in de maag van paarden kijken doe bijvoorbeeld last hebben van veel gapen, tanden knarsen of matig eten. Om het gehele oppervlak van de maag te kunnen beoordelen dient het paard gevast te hebben voor het onderzoek. De paardenarts brengt de scoop in via de neus, waarna het paard deze zelf inslikt en we de slokdarm kunnen bekijken op ontstekingen e.d. Daarna kunnen we de maag bekijken op maagzweren en bijvoorbeeld horzellarven die zich in de maagwand genesteld hebben.

Blaas en urinewegen

Bij merries kijkt de paardenarts met een endoscoop via de vagina in de urinebuis. Bij een mannelijk dier is een lichte sedatie nodig zodat de penis uitschacht. Om de wand van de plasbuis goed te bekijken op ontstekingen wordt de blaas eerst leeg gemaakt. Om de blaas te bekijken op bijvoorbeeld blaasstenen wordt deze opgeblazen met lucht.

Gewrichten

Bij arthroscopie kunnen we met een starre scoop via een klein gaatje in de huid in een gewricht of peesschede kijken naar gewrichtsaandoeningen.

Baarmoeder

Bij hysteroscopie bekijken we de baarmoeder met een endoscoop. We blazen deze zachtjes op met lucht, zodat we bijvoorbeeld verklevingen en baarmoederontstekingen kunnen waarnemen. 

Bron: De Hoefslag in samenwerking met Iris van Gulik