Afbeelding
Foto: Remco Veurink

3 Redenen om slobber te voeren

Verzorging Opvallend

Slobber is sinds jaar en dag bij paardeneigenaren bekend. Soms zelf gemaakt van een deel tarwezemelen aangevuld met wat andere enkelvoudige grondstoffen, soms kant-en-klaar gekocht. De meeste slobbers bevatten voornamelijk tarwezemelen, maar steeds vaker zien we ook graanarme en graanvrije producten, bijvoorbeeld op basis van bietenpulp.

Advertisement

Vocht

Slobber is een vochtrijk product, waardoor het helpt te rehydrateren, bijvoorbeeld wanneer een paard te weinig drinkt of bijvoorbeeld na zware inspanning. Mede om deze reden is slobber ook een heel geschikt ‘wintervoer’, mits lauwwarm gevoerd; veel paarden krijgen in het winterseizoen veel minder vocht binnen, waardoor bij sommige dieren verteringsproblemen (verstopping) ontstaan.

Medicijnen/supplementen

Slobber, maar ook andere producten die nat en/of kleverig zijn, zijn ideaal om als medium te gebruiken voor supplementen of medicijnen. Kieskeurige paarden merken de smaak van het supplement/medicijnen zo minder op en poeders zakken niet uit. Voeg deze producten wel pas op het allerlaatste moment toe aan de slobber, om de werking van supplementen/medicijnen niet te beïnvloeden.

Traktatie

Slobber is de traktatie bij uitstek. Zowel warm als koud te voeren (hoewel het een misvatting is dat een paard het lekker warm krijgt van warme slobber) en eigenlijk ieder paard vindt het heerlijk en dat vindt het baasje op zijn/haar beurt weer erg prettig. De meeste slobbers zijn tegenwoordig voorzien van een premix, waardoor de voederwaarde vergelijkbaar is aan normaal krachtvoer. Een gevitaminiseerde slobber kan daarom prima een krachtvoermaaltijd vervangen, zelfs dagelijks. Maak een gevitaminiseerde slobber echter niet aan met kokend water, maar met handwarm water, om de vitamines en andere voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden. 

Bron: De Hoefslag