Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Graanvrij voeren

Verzorging Opvallend

Tegenwoordig eet bijna ieder paard elke dag granen, in bewerkte of onbewerkte vorm, terwijl dit geen onderdeel is van het natuurlijke voedsel van een paard. Steeds vaker worden veel granen als paardenvoer ter discussie gesteld en een toenemend aantal paarden lijkt allergisch voor granen en/of gluten. Toch is een voedingspatroon met een paar kg krachtvoer per dag de standaard en bevatten de meeste paardenvoeders granen en/of gluten. Waarom voeren wij elke dag granen? En hoe zou je graanvrij kunnen voeren? 

Advertisement

Voldoende energie 

Krachtvoer stamt uit de tijd dat paarden voor de ploeg liepen of bomen moesten slepen in het bos. Toen hadden de paarden te weinig tijd om aan de energiebehoefte te voldoen met uitsluitend ruwvoer. Granen zijn geconcentreerder en kunnen sneller worden opgenomen. Tegenwoordig hoeven de meeste paarden niet meer zo hard te werken als vroeger en is geconcentreerde energie van minder groot belang.  De rantsoenen van paarden die intensief moeten werken zou aangevuld kunnen worden met plantaardige olie als energiebron. 

Vezelrijke voeding

Als je graanvrij wilt voeren, dan vallen normale krachtvoeders zoals brok en muesli buiten de keuze. Alternatieven zijn gras, hooi, kuil, ruwvoerbrokken en bietenpulp. Deze voedermiddelen kunnen in het grootste gedeelte van de behoefte voorzien, maar vitaminen en mineralen verdienen extra aandacht. In het ruwvoer kan het gehalte aan vitaminen en mineralen erg variëren. Een vitaminen- of mineralen supplement kan uitkomst bieden. 

Graanvrij krachtvoer

Er komen steeds meer graanvrije krachtvoeders op de markt. Dit zijn complete krachtvoeders op basis van luzerne, zonnebloedzaad en soja met toegevoegde vitaminen en mineralen, waardoor een aanvulling met een supplement niet nodig is. Het zetmeel en suikergehalte van deze producten is laag en het ruwe celstofgehalte is hoog. Graanvrij voeren hoeft geen grote uitdaging te zijn. Een compleet rantsoen voor paarden kan slechts uit enkele producten bestaan. Met voldoende ruwvoer, bietenpulp, plantaardige olie en een supplement komt je paard niets te kort, evenals met een graanvrij krachtvoer.

Bron: De Hoefslag