Afbeelding

Welke liksteen of welk zoutblok kies je voor je paard?

Algemeen
Advertisement
Ook al is aan veel krachtvoer al zout toegevoegd, veel paarden hebben een grotere behoefte. Een liksteen of zoutblok is een goede bron van zout en hoort bij het vaste dagelijkse rantsoen. En... tevéél zout kan niet; je paard regelt zijn zoutinname prima zelf! Er zijn tal van soorten likstenen verkrijgbaar; welke kies je?

1. Witte (die het meest voorkomt)

Deze likstenen zijn eigenlijk bedoeld voor melkvee en bevatten naast zout ook o.a. magnesium, koper, zink, selenium en jodium. Omdat ze geen kunstmatige geur- en smaakstoffen bevatten, is de kans op €˜opeten' klein. Let wel op: er zijn meerdere soorten witte likstenen verkrijgbaar voor melkvee in verschillende productiestadia. Deze zijn niet allemaal geschikt voor paarden. De meeste ruitersportzaken zullen alleen de €˜normale' witte verkopen, dus de kans dat je daar misgrijpt is klein.

2. Rode (trapezium of vierkant)

De trapeziumvormige rode liksteen is speciaal voor paarden samengesteld en bevat naast zout dezelfde mineralen en sporenelementen als de witte liksteen (in andere hoeveelheden), maar daarnaast ook extra ijzer. De vierkante rode liksteen is voor alle diersoorten, bevat meer zout, minder sporenelementen en drie keer zoveel ijzer als de trapeziumvormige steen. Niet ieder paard heeft extra ijzer nodig, omdat ruwvoer én krachtvoer vaak al behoorlijk ijzerrijk is, maar in sommige gevallen kan deze liksteen een uitkomoest zijn.

Himalaya steen (ruw)

Deze ruwe liksteen heeft veel aan populariteit gewonnen de laatste jaren en is van verschillende merken verkrijgbaar. De stenen bestaan uit natuurlijk kristalzout dat wordt gewonnen in het Himalayagebergte. Het zout is onbehandeld en er worden geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd. De blokken bevatten het meeste zout (natrium) van alle zoutblokken, weinig sporenelementen en weinig ijzer. Ze zijn heel geschikt als zoutleverancier, maar ten opzichte van de andere stenen is de bijdrage aan de sporenelementen kleiner.

Géén kunstmatige geur-/smaakstoffen!

Belangrijk bij het kiezen van een zoutblok is dat het product geen kunstmatige geur- en/of smaakstoffen (of melasse) bevat. Dit kan namelijk zorgen voor overconsumptie, waarbij een paard veel te veel zout binnenkrijgt en veel gaat drinken en plassen. Verder hoef je je geen zorgen te maken wanneer je paard zijn liksteen niet gebruikt; niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout. Het is wel verstandig om je paard altijd de mogelijkheid te bieden, mocht de behoefte wel een keer bestaan. Hoefslag/Voervergelijk.nl Foto: Shutterstock