Bij hoefbevangenheid zou Botox heilzaam kunnen werken.
Bij hoefbevangenheid zou Botox heilzaam kunnen werken. Foto: Boehringer-Ingelheim

Brits onderzoek: ‘Geen veilig seizoen bij hoefbevangenheid’

Algemeen

Britse wetenschappers waarschuwen voor hoefbevangenheid  in de winter. De aandoening kan het hele jaar door een probleem vormen voor paarden en pony’s

Advertisement

Onderzoekers van Britain’s Animal Health Trust constateerden dat er geen sprake zou zijn van een zogenoemd ‘veilig seizoen’, waarin de kansen tot ontwikkeling van hoefbevangenheid beperkt zouden zijn.

Hoefbevangenheid net zo frequent als koliek

Eigenaren wordt geadviseerd waakzaam te blijven, ook wanneer het meest risicovolle seizoen (voorjaar) gepasseerd is. Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien paarden of pony’s elk jaar last heeft van de terugkerende verschijnselen die horen bij het ziektebeeld van hoefbevangenheid. Daarmee komt deze ziekte net zo vaak voor als koliek. 

Voortekenen van hoefbevangenheid

De onderzoekers attenderen paardeneigenaren op het belang van het tijdig herkennen van de voortekenen van hoefbevangenheid. Daardoor kan een mogelijke fatale afloop voorkomen worden.

Verschijnselen van hoefbevangenheid

Opvallend is dat de meeste paarden die gediagnosticeerd werden met hoefbevangenheid ‘buiten het seizoen’ last hadden van minder karakteristieke verschijnselen. Het betrof in deze gevallen met name paarden die moeite hadden met omdraaien en last hadden van een onregelmatige of korte/hoge gang. 

Echter, minder dan een kwart van gevallen werd gediagnosticeerd met de ‘klassieke symptomen’, zoals de typische houding waarin het paard de achterbenen ver onder het lichaam plaatst en zijn voorbenen naar voren strekt. Maar ook de aanwezigheid van een verdikte en pijnlijke kroonrand in combinatie met warme hoeven.

Kloppen van de bloedvaten

Daarnaast  toonde het onderzoek aan dat de meeste eigenaren het ‘kloppen van de bloedvaten in de onderhoef’ niet hebben herkend. Dit is een opvallende constatering omdat dit verschijnsel een klassiek kenmerk is van hoefbevangenheid. 

Dierenarts waarschuwen

Zorgelijk was ook de bevinding waaruit bleek dat slechts de helft van alle gerapporteerde gevallen met een veterinaire diagnose werd bevestigd. Veel dieren met hoefbevangenheid kregen daardoor aanvankelijk geen veterinaire aandacht. Onderzoekers adviseren de paardeneigenaren om hun dierenarts bij een voorvermoeden al te waarschuwen. 

Schade in de hoef

Wanneer subtiele klinische symptomen optreden, is ernstige schade in de hoef vaak al begonnen. Hoe eerder een dierenarts een ziektegeval kan behandelen, des te groter de kans is om de schade te beperken.

Winterlaminitis

Door het koude weer komt momenteel vaker ‘winterlaminitis’ voor, waarschuwt Dierenartsenparktijk Oude Tonge. Door de kou trekken de bloedvaatjes in de hoef zich sterk samen om de warmte in het lichaam te kunnen behouden. “Bij paarden die al schade hebben van eerdere laminitis of die een onderliggende aandoening hebben zoals PPID (ziekte van Cushing) of insulineresistent zijn, kan het zijn dat de bloedvaten enorm samengetrokken blijven en daardoor pijn geven aan de voeten,” meldt de praktijk op de Facebookpagina.

Hoefbevangenheid voorkomen

Er is een aantal zaken die paardeneigenaren zelf kunnen ondernemen om hoefbevangenheid te voorkomen of de gevolgen te beperken. Allereerst is het belangrijk het paard goed warm te houden door hem te voorzien van een deken, op stal te zetten of zelfs te voorzien van beenwarmers. 

Daarnaast is het belangrijk om goed op de voeding te letten. Door het koude weer bevat het gras veel fructaan, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van hoefbevangenheid. 

Bron: Horsetalk.co.uk & DAP Oude-Tonge, Wurft & Ouddorp