Stapmolen
Veiling Dutch Sport Horse Sale 2013
© DigiShots
Stapmolen Veiling Dutch Sport Horse Sale 2013 © DigiShots Stapmolen

Nieuw deel van een Brits onderzoek over de stapmolen

Algemeen
Advertisement
Er is een nieuw deel van een onderzoek van het Hartpury College uit het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek blijkt dat een paard dat 20 minuten in een stapmolen, loopt evenveel beweging krijgt als een uur in de wei of paddock. Projectleider Hieke Brown vertelt dat de bevindingen uit het onderzoek paardeneigenaren kunnen helpen om problemen aan te pakken. Brown doelt op de mogelijkheden die mogelijk beperkt worden in de winter periode.

Meting

De studie gebruikte een Trackener-apparaat, beschreven als een 'Fitbit' bij paarden. Hiermee wordt de hartslag en de afgelegde afstand van paarden gemeten. De lichaamsbeweging bij de terugkeer naar de stallen werd ook gemeten. De paarden die in het onderzoek werden gebruikt, waren eraan gewend om minimaal zes uur per dag op stal te staan. Zij waren ook bekend met de persoon die ze buiten zette en de route naar de wei/paddock.

Geen verschil

De resultaten lieten geen significant verschil zien, in de afstand die de paarden aflegden tijdens een uur in de wei/paddock of 20 minuten in de stapmolen.

Hartslag

Paarden vertoonden aanzienlijk hogere hartslagen tijdens de vrijheid in de wei/paddock. Dan wanneer ze in de stapmolen liepen, vanwege de korte duur van draf en galop in de stapmolen. De politie onderzoekt nog een frauduleuze misdaad op eBay gericht op mensen die stapmolens kopen. Bij een diefstal werd een volledige stapmolen gestolen van een boerderij in Noord-Ierland. Dr. Brown zei dat de studie was beperkt tot "een korte tijdsperiode waarin naar een aspect van het management werd gekeken". De psychologische voordelen van de vrijheid in de wei/paddock niet zijn meegenomen in het onderzoek.

Geen vervanging voor wei/paddock

"De boodschap is voornamelijk van toepassing op situaties waar in de winter beperkt daglicht is. Waardoor ze in de wei/paddock te zetten tijdelijk is beperkt of gestopt vanwege grondomstandigheden," zei ze. 'Paarden die een korte hoeveelheid tijd aan de stapmolen besteden, is een goede manier om wat energie te verbruiken en wat extra oefening te krijgen. Met als waarschuwing dat het geen vervanging is voor de wei/paddock vanuit een psychologisch- en gezondheidsperspectief."

Maximaal 20 minuten

Dr. Brown benadrukte ook dat de tijd in de stapmolen beperkt was tot 20 minuten. Dit deden ze om te voorkomen dat het een nadelige invloed op de ledematen zou kunnen hebben omdat de paarden op een cirkel lopen." We weten dat het gebruik van de stapmolen breed en gevarieerd is, maar we hebben vastgesteld dat 20 minuten een tijdsbestek was dat niet te veel werd gebruikt en waar een eigenaar vertrouwd mee was," voegde ze eraan toe. Bron: Horse and Hound Foto: Digishots