Afbeelding

Rosa van Veen: “In contact komen met mensen via paarden”

Algemeen
Advertisement
Zonder dat ze het op dat moment wist, is Rosa van Veen eigenlijk al vanaf jongs af aan bezig met paardencoaching. Op dit moment pakt ze het groot aan en richt ze zich volledig op het coachen van recreatie- en topruiters en mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast wil ze haar kennis en kunde samen met haar trainers doorgeven via de opleiding tot Paardencoach binnen haar bedrijf Open2Contact. Tevens organiseert ze regelmatig paardencoach clinics voor zowel paardenmensen als niet-paardenmensen. "De afgelopen jaren heb ik een diverse banen gehad. Van manager tot directeur van een zorginstelling, maar ik kon mezelf nergens zo in vinden als nu€, begint ze haar verhaal. "Toen ik ging zoeken naar wat ik wel wilde doen, herinnerde ik me wat dingen uit mijn jeugd. Ik had vroeger een shetlander en een welshpony, na school kon ik uren met vriendinnetjes met die pony's bezig zijn. Ik ging gewoon met ze wandelen en wat die mensen op dat moment aan mij vertelden en wat voor avonturen ik toen beleefde, zal ik nooit meer vergeten. Nu doe ik eigenlijk precies hetzelfde, maar dan met volwassen ondernemers en paardencoaches in opleiding. Ik ben achter de meerwaarde gekomen van het communiceren met mensen via paarden, dat wil ik heel graag doorgeven aan anderen€.

Motiverende gespreksvoering

"Vroeger werd paardencoaching gezien als een alternatieve beweging binnen de paardenwereld. “later is dit een beetje afgesplitst naar de psychologische kant. Tegenwoordig wordt Paardencoaching door allerlei goede ontwikkelingen als meer €˜regulier' gezien. Het wordt meer en meer een eigen discipline en ik doe er mede mijn best voor het groot op de kaart te zetten. Men heeft het altijd over spiegelen met paarden, maar eigenlijk hebben ze het over de reactieve impulsen van het paard. Het zit zo; Als jij als mens bijvoorbeeld jouw hand uitsteekt, dan reageert het paard (reactief). Dat zegt wat over ons, als je doorvraagt op die reacties kom je in de innerlijke wereld van de persoon. Dat doorvragen moet door de paardencoach op een juiste manier gebeuren, wij gebruiken de wetenschappelijk onderbouwde techniek de Motiverende Gespreksvoering (MGV). De MGV leidt mensen naar positieve gedragsveranderingen in hun leven. Wat we doen is dus iemand krachtiger maken met de potentie die hij of zij al in zich heeft en daar gebruiken we de reacties van het paard bij€.

Niet meer gewend

In de wetenschap komt ook steeds meer informatie naar voren over bijvoorbeeld mensen met een posttraumatische stres-stoornis in combinatie met paarden. "Paarden zijn van oorsprong prooidieren, dat betekent dat zij wijken voor druk. Ik denkt dat iedereen wel het moment herkent dat een paard zich niet laat vangen in het land, eigenlijk komt dat doordat we teveel aan het jagen zijn. Je vuurt met je ogen energie af, waardoor hij wegloopt. Mensen met PTSS zitten heel erg in zichzelf, bij hun emotie. Daardoor hebben zij geen tijd om energie af te vuren richting het paard, hierdoor voelen paarden zich minder bedreigd. Mensen met PTSS ervaren veel steun van paarden omdat paarden direct op hen af komen als zij bij hun emoties zitten. Wij zien dit ook bij mensen in het algemeen: als mensen bij hun gevoel komen haken paarden aan. Ze komen naar je toe als je bezig bent met je gevoel€. Ze vervolgt: "We leven in een maatschappij waarin we te snel te veel in ons hoofd zitten. Als mensen op een manier als paardencoaching met zichzelf in contact komen, gaan ze hun echte gevoelens ervaren. En als je bij je gevoel zit, kom je vaak tot antwoorden. Dit kan gaan over alles wat je wil bereiken in het leven, maakt niet uit waarover. Het lijkt zweverig, maar dat komt gewoon omdat we het niet meer gewend zijn€.

Business coaching

Op dit moment worden er ongeveer honderd mensen per jaar opgeleid en bijgeschoold. "En ik zit nog lang niet aan mijn plafond€, benadrukt Van Veen. "Ik wil paarden inzetten zodat iedereen er profijt van kan hebben. Dit kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door rijden of grondwerk. Maar je kan ook in gesprek gaan met iemand en gewoon het paard ernaast zetten€.

Dezelfde passie

Ze vervolgt: "Ik vind het ontzettend gaaf om hippische topsporters te coachen in het wat zachter worden in hun communicatieve vaardigheden. Ze zijn vaak op hoog niveau heel sensitief tegen hun paard, maar niet altijd tegen zichzelf. Het is mooi om jezelf duidelijke doelen te stellen om zo hoog mogelijk te komen, maar je moet je ook afvragen waarom en wat je wil bereiken, ook dat is topsport. Dat stukje inzicht vind ik waanzinnig om me in te verdiepen. Paardenmensen zijn allemaal zo kleurrijk, ik vind hen enorm boeiend. Ieder paardenmens, of het nou een topsporter of een recreant is, deelt dezelfde passie. Het is altijd maar doorzetten, het beste voor je paard willen en alles er uithalen. Ondanks alle verschillende stromingen en disciplines€.

Bedrijfsleven

Naast paardenmensen richt Van Veen zich ook op paardencoaching bij mensen uit het bedrijfsleven. "Net als topruiters denken zij in doelen en in kansen, daarnaast maken zij veel gebruik van positieve psychologie. Die overeenkomoesten vind ik boeiend. Ik denk dat het stukje zachter communiceren in de paardensport echt van toepassing kan zijn in de paardenwereld€. Ze blikt terug op een van de bijzonderste momenten van afgelopen jaren. "Ik kreeg de vraag of ik een toporganisatie wilde helpen die op dat moment voor een grote keuze stond met twee compagnons met dat bedrijf. Ze hadden veel nagedacht, maar niet over de meest simpele oplossing die er was. Na lang twijfelen, allemaal adviseurs en lang aanmodderen kwam de bestuurder tijdens een sessie tot nieuwe inzichten. Hij zag de rol van de compagnon in het paard, en dat paard ging niet meer vooruit. Zo kwam hij er achter dat de compagnon er geen zin meer in had, maar hij nooit op het idee is gekomen om daarover het gesprek aan te gaan. Op deze manier heeft hij allemaal oplossingen kunnen vinden en vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Hij luisterde naar zijn gevoel, ook al was dat een grote stap. Na deze ingrijpende beslissing heeft hij het hele bedrijf opnieuw vormgegeven en het businessmodel aangepast. Het bedrijf zit nu echt in de juiste flow, mede dankzij de paardencoaching€.

Clinics

Ze wil haar kennis graag doorgeven, daarom organiseert ze regelmatig clinics. "Het is voor mensen die een origineel avondje uit willen. Zowel voor paarden- als niet paardenmensen, je hoeft niet te rijden om de meest bijzondere ervaringen te beleven. Mijn doel is om mensen in contact te brengen met paarden en daarmee hun gevoel, dat is echt wat ik wil bereiken€. Tekst: Isa Wessels Foto: Marlies Trap
Afbeelding