Foto: Jessica Pijlman
Foto: Jessica Pijlman Foto: Jessica Pijlman

Uitbraak vogelgriep: een aantal maatregelen voor de paardenhouderij

Algemeen
Advertisement
Op een aantal plekken in Nederland is bij pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld.  Rond de getroffen bedrijven is een vervoersbeperkingsgebied ingesteld. Er gelden een aantal regels voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied.

H5-variant

Het gaat om bedrijven in Lutjegast, Mijdrecht (hobbylocatie), Terwolde, Hekendorp, Witmarsum en (meer recent) Maasland en St. Annaparochie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruimt de besmette bedrijven (en hobbylocatie). Dat doen ze om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om de hoog pathogene variant.

Vervoer van paarden

Rond de bedrijven is een vervoersbeperkingsgebied ingesteld. Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:
  • Men mag paarden niet vervoeren van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Men mag paarden wel rechtstreeks vervoeren van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus men mag paarden vervoeren van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.
  • Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het vervoersbeperkingsgebied is mogelijk indien paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar deze worden gehouden.
Kortom: je mag in heel Nederland paarden vervoeren. Alleen voor bedrijven met pluimvee of andere gevogelte in de vervoersbeperkingsgebieden rondom de genoemde plaatsen gelden beperkingen.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vind je de laatste ontwikkelingen. Je kan ook terecht op de website van de Sectorraad Paarden (klik hier) en op de website van de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht (klik hier). Bron: KWPN Foto: Jessica Pijlman