Afbeelding
De Hoefslag

Corine Poldervaart: “Vaak ligt de oplossing buiten je comfortzone”

Algemeen

Corine Poldervaart is een enthousiaste eigenaresse, betrokken (paarden)coach en veterinair natuurgeneeskundig therapeut binnen haar praktijk ‘DIER KRUID KRACHT’. Ze wil mensen bewust maken, inspireren en laten zien dat wanneer je buiten je comfortzone stapt, daar vaak de oplossing ligt. “We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is het paard optimaliseren.”

Advertisement

Educatie meegeven

Normaal gesproken bezoekt ze graag evenementen om haar kennis te delen. Maar, nu dat vanwege de corona maatregelen niet kan, besloot ze om zelf het online-evenement ‘Healthy Happy Horse Festival’ te organiseren. “Het evenement is het leven in geroepen in de corona-tijd, maar daarnaast ben ik altijd bezig met mensen een stukje educatie meegeven over vanuit het holistische oogpunt kijken naar je paard, het management en eigenlijk alles wat er voor nodig is om je dier gezond te houden. Ik wil mensen zoveel mogelijk informatie meegeven, dat is in deze tijd wat lastiger, dus vandaar dat het idee van het evenement is ontstaan.”

Evenement organiseren

“We zien natuurlijk veel losse webinars voorbij komen, super leuk! Maar er is natuurlijk nog veel meer nodig om liefhebbers echt goed te informeren en tools mee te geven.” Toen kwam het idee naar boven om een festival te organiseren. “Ik heb mensen benaderd die binnen de paardensport en dan met name binnen het holistisch denken heel erg bekend zijn in Nederland. Zij waren meteen enthousiast, dus binnen een week was het programma eigenlijk al klaar.”

Multidisciplinair

Poldervaart vindt het belangrijk om vanuit verschillende oogpunten en invalshoeken naar het paard te kijken. “Ik hoop ook dat er in de toekomoest meer samengewerkt wordt door de mensen om het paard heen. Zelf werk ik multidisciplinair samen met dierenartsen en osteopaten, maar in de paardenwereld is dat nog relatief onbekend, mensen zijn het niet altijd gewend. Er wordt door verschillende specialisten met het paard gewerkt, maar er is niet altijd een verbinding en die probeer ik te creëren.”

Op onderzoek uit

De interesse voor deze manier van de paardensport benaderen begon bij haar eigen paard, die ze al 22 jaar in bezit heeft. “Hij is de oorsprong geweest. Mijn achtergrond ligt in de zorg en in de loop der jaren heb ik me ontwikkeld als coach. Twaalf jaar geleden is mijn paard heel erg ziek geworden door een tekenbeet en daar is de ziekte Anaplasmose vastgesteld. Uiteindelijk heb ik er anderhalf jaar naast gelopen, maar tegelijkertijd bestonden de medicijnen die hij kreeg voornamelijk uit chemische middelen. Ik zag hem eigenlijk alleen maar slechter worden en dat was het moment waarop ik zelf ben gaan zoeken naar wat er nog meer mogelijk is als je het vanuit een ander perspectief gaat bekijken”, legt ze uit.

Diploma

“Zelf ben ik heel analytisch en onderzoekend, dus ik ben altijd boeken aan het lezen en probeer me te verdiepen in onder andere de medische kant. Zo ben ik ook terechtgekomen in de veterinaire natuurgeneeskunde. Dat heeft me zo geïnspireerd dat ik ben gaan kijken wat er nodig is aan opleidingen om uiteindelijk gediplomeerd te zijn.”

Bij de kern

Ze volgoede met succes de Silverlinde-opleiding. “Als therapeut ligt mijn focus op de oorsprong van een probleem opsporen. Er wordt in de reguliere zorg nog heel veel gewerkt op basis van symptomen, maar dat lost naar mijn idee het probleem niet bij de kern op. Ik spoor de kern van het probleem op door onder andere fysiek onderzoek, diagnostische tests en ik meet het paard helemaal door op organen, orgaansystemen en voeding. Zo kan ik het paard helemaal inside out in kaart brengen, maar ook holistisch en alles om het paard heen”, vertelt Poldervaart enthousiast verder.

Zelfgenezend vermogen activeren

“Dan zie je dat alles in verbinding staat met elkaar en dat je niet alleen met een poedertje of tabletje iets op kan lossen. Je moet naar het geheel kijken! Als ik de kern van het probleem te pakken heb, ga ik op basis daarvan kijken wat de best passende behandelmethode is. Op die manier activeer je het zelfgenezend vermogen van het paard en zie je dat een paard in staat is om in zeer korte tijd te verbeteren.”

Voeden in plaats van voeren

Wat Poldervaart zou willen bereiken is mensen bewust maken, inspireren en laten zien dat wanneer je buiten je comfortzone stapt, daar vaak de oplossing ligt. De experts die meedoen aan het event hebben daar allemaal een rol in. “Ze kijken naar hoe gezondheid ligt op celniveau. Dus dan is bijvoorbeeld de vraag “Hoe kun je je paard voeden in plaats van voeren?” Alle experts hebben hun eigen specialisme en er worden tools en tips aangereikt. De mensen die het event online bezoeken kunnen als het ware meteen met hun eigen paard aan de slag”, lacht Poldervaart. 

Healthy Happy Horse

Wat de therapeut hoopt is dat er over vijf jaar veel meer multidisciplinair gewerkt wordt. “We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is het paard optimaliseren. Wanneer we onze krachten bundelen kunnen we veel meer bereiken dan dat we nu denken. Het zou mooi zijn als mensen ook zelf buiten hun comfortzone op onderzoek uit zouden gaan. Ik zeg wel eens tegen mijn klanten “Zie je na drie keer behandelen geen resultaat? Besef dan dat je niet het goede aan het doen bent.” Kortom, mijn visie is: hoe meer je aansluit bij de natuurlijke behoeften van een paard, hoe gezonder het paard is. Dat zou ik alle paarden gunnen”, besluit Poldervaart gedreven haar verhaal.

Tekst: Elaine Duurham 

Bron:  Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) 

Foto: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding