Jannet van Bentum met Vigoureux CHS (v. Vigour B) - © RK Photography
Jannet van Bentum met Vigoureux CHS (v. Vigour B) - © RK Photography

Jannet van Bentum: ‘Je kan pas leren als je in je comfortzone zit”

Algemeen Opvallend

Jannet van Bentum heeft een aantal jaar geleden haar bedrijf Pegasus Perspectief opgericht. Met dit bedrijf probeert ze studenten, werkenden en ook ruiters over bepaalde angsten heen te laten komen en ze boven zichzelf uit te laten stijgen. Daarnaast vindt ze het belangrijk om haar hippische doelgroep mee te geven dat paardrijden niet alleen maar op een paard zitten is, maar dat er ook mentaal veel meer achter zit. Van Bentum geeft advies en begeleiding op verschillende fronten. Ze jureert dressuurwedstrijden, geeft dressuurles en ze is docente psychologie en bewegingsonderwijs op een middelbare school in Barneveld. “Twee hele verschillende dingen die eigenlijk heel erg op elkaar lijken”, legt ze uit. “Eigenlijk doe ik op alle vlakken hetzelfde, of ik nu paardrijles geef of een klas vol pubers heb. Ik kijk wat ze nodig hebben en probeer zo goed mogelijk te denken aan hun persoonlijke comfortzone. Want pas als je in je comfortzone zit, kan je leren.”

Advertisement

Zoektocht

Het begon voor haar allemaal op vijfjarige leeftijd met een kleine, witte shetlander. “Ik heb de afgelopen vijftig jaar gezien hoe de paardenwereld en de kijk op paarden veranderd is. Het is super interessant om te zien hoe veel meer we nu weten in het algemeen. Psychologie is een hobby van me geworden en het is voor mij heel interessant om dat toe te passen in de praktijk. Elke klas die ik lesgeef of client bij mij in de praktijk leer ik van. Het is een zoektocht van wat er nodig is en waar iemand naartoe wil.”

Persoonlijke ontwikkeling

De ruiters die Van Bentum begeleidt kloppen vaak bij haar aan voor persoonlijke ontwikkelingen. “Met name ruiters met wedstrijdangst komen veel bij mij terecht. We gaan dan samen zoeken naar hoe het komt, waar ze last van hebben en vooral hoe het opgelost kan worden. Net zoals de trainingen op school en in de bedrijven is het heel erg vraag-gestuurd. Het is belangrijk om te weten waar we naartoe willen en wat er nodig is. Daarna kunnen we aan de slag.”. Ook ruiters die ook gejureerd zijn door Van Bentum worden vaak nieuwsgierig door haar uitgebreide commentaar op het protcol. “Dit zijn vaak mensen die beter willen leren paardrijden en die willen groeien in hun ontwikkeling. In het begin willen ze vaak alleen maar weten hoe hun wedstrijdpunten omhoog kunnen, later komt vaak de vraag hoe ze beter kunnen leren paardrijden. Zodat zowel ruiter als paard fysiek én mentaal verbeteren”. 

Onderzoeken

Een sessie ziet er bij van Bentum als volgt uit: “We vragen waar de ruiter last van heeft en dan zoeken we de oorzaak van het probleem. Daarna gaan we samen kijken naar waar we naartoe willen, hoe het eruit ziet en wat de verwachtingen zijn. Uiteindelijk gaan we er vol voor, maar moet je er zelf ook voor open staan”, legt Van Bentum uit. Ze noemt een voorbeeld: “Als je als kind wil leren zwemmen moet er een zwembad en een zwemjuf zijn, dit regelt de gemeente. Je ouders betalen contributie en dan gaat de badjuffrouw allemaal dingen uitleggen. Uiteindelijk moet je alleen het koude water in. Je gaat je verslikken, krijgt water in je neus en vindt het waarschijnlijk eng. Als het niet lukt kan je zeggen dat de zwemles niet geholpen heeft, maar als jij het water niet ingaat is er ook geen kans van slagen. Zo ga ik ook in gesprek met cliënten om te onderzoeken waar faalangst of wedstrijdspanning vandaan komt. We onderzoeken of je de lat te hoog legt of onrealistische eisen opstelt voor jezelf, maar uiteindelijk moet je als cliënt er wel echt zelf aan trekken.”

Bekeken worden

Ze vervolgt: “Paardrijden heeft heel erg te maken met bekeken worden. We doen daar allemaal aan mee met onze mooie sjabrakken, bling-bling jasjes en frontriemen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal of atletiek ben je altijd zichtbaar. Ook als het niet lukt. Van veel wedstijdruiters hoor ik dan ook dat ze het af en toe best spannend vinden om op wedstrijd te gaan, ook omdat de druk zo hoog ligt. Je moet hartstikke veel geld en tijd investeren om uberhaupt naar je wedstrijd te komen, mensen leggen de lat om te presteren dan ook heel hoog. Bij kinderen is dat net zo. Ouders betalen veel geld aan een pony, auto, trailer en lessen. Er wordt veel van ze verwacht, daardoor kan er spanning ontstaan.”

Toekomoest

De grootte van haar bedrijf vindt Van Bentum helemaal niet belangrijk, ze wil het liefst zo veel mogelijk mensen begeleiden. “Mensen helpen is mijn hobby geworden. Ik wil graag weten hoe dit soort dingen ontstaan en uiteindelijk lopen. Ooit ben ik begonnen omdat ik gevraagd werd en ik vind het fijn als mijn bedrijf een bestaansrecht blijft houden, maar de rest laat ik op me afkomen. Mijn doel is niet om mijn bedrijf met driehonderd procent te laten groeien. Dan ligt mijn doel buiten de activiteit en dan gaat de energie verkeerd. Tot nu toe ben ik gegroeid vanuit de kansen die mij aangeboden zijn, zo wil ik dat in de toekomst ook laten gebeuren€, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: RK Photography