Cindy en Barrie
Cindy en Barrie Bobbi van Olst

Cindy: “Ik noem mezelf een ponymeisje”

Algemeen

Cindy (36) begon toen ze tien jaar was met rijden op een manege. Al snel kreeg ze verschillende verzorgpony’s. “Na een paar jaar waren mijn moeder en zusje inmiddels ook gaan rijden. Toen is er een eigen pony gekomen.” 

Advertisement

Deze pony was Asley, en hij is inmiddels al ongeveer 32 jaar oud en nog steeds bij Cindy. “Daarna heb ik nog verzorgpaarden gehad en voor andere mensen gereden, best fanatiek, soms reed ik 5 paarden per dag en heb ook vrij fanatiek wedstrijden gereden. Uiteindelijk heb ik ook nog een merrie gekocht. Die stond bij mijn vriend voor de handel. Maar ik vond haar zo leuk dat ik haar zelf gekocht heb.” De inmiddels 25-jarige Skydance is dan ook nog altijd in het bezit van Cindy.

Hoogtevrees

Hierna kocht Cindy een 3-jarig paard. Maar deze bleek groter te worden dan van te voren bedacht. “Hij is ruim 1,80 geworden. En ik heb hoogtevrees, daar begon ik steeds meer last van te krijgen.” Een paar jaar geleden is de beslissing genomen om dit paard te verkopen. In de tussentijd kwam Besselink’s Golden Gabbar op haar pad, die inmiddels beter bekend staat als Barrie. “Ik zag Barrie als veulentje op marktplaats staan. Hij viel me op omdat ik zijn moeder kende.”

Hormonen

Cindy kocht Barrie met de intentie om hem hengst te houden en mee te nemen naar de keuring. Dat liep uiteindelijk toch anders. “Barrie kreeg best wat last van zijn hormonen als hengst toen hij op stal kwam om klaargemaakt te worden voor de keuring. Toen heb ik hem laten castreren. Ik dacht dat ik hem daar het meeste plezier mee deed, want ik had innmiddels ook besloten dat hij mocht blijven.”

Beleren

Toen Barrie eenmaal drie jaar was geworden brak de tijd aan om hem te gaan beleren. “Ik ben hem rustig aan zadelmak gaan maken. Ik heb er denk ik een keer of tien opgezeten, en toen was ik zwanger. Hij heeft toen een halfjaar rust gehad. Maar ik merkte dat hij zichzelf begon te vervelen. Daarom heb ik een meisje uit de buurt gevraagd om hem weer op te pakken en te rijden.”

Pony’s

Vanwaar kwam de keuze voor een pony in plaats van een paard? “Mijn vriend had van huis uit altijd New Forest pony’s gehad, Barrie is ook een New Forest. We hebben ook wel eens hengsten in de opfok gehad en uiteindelijk meegenomen naar de keuring. Dat vond ik altijd erg leuk. Ik zeg dan ook altijd dat ik echt een ponymeisje ben, ik vind pony’s gewoon leuker dan paarden.” Cindy wil met Barrie dan ook vooral plezier maken, wedstrijdambities heeft ze niet meer. “We rijden drie keer in de week dressuur en ook regelmatig buiten in de bossen.” Barrie is met zijn dappere en lieve karakter dan ook een goede match voor Cindy.

Fotografie

Cindy deelt veel over haar leven met Barrie op haar Instagram account onder de naam Barrie de pony. “Ik wilde graag onze weg samen vastleggen. Daardoor ben ik ook mijn passie fotograferen weer gaan op gaan pakken.” Het fotograferen is Cindy dan ook serieuzer gaan doen. Inmiddels fotografeert ze ook al in opdracht voor anderen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.   

Foto: Bobbi van Olst