Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Trailerladen: waar een wil is, is een weg

Gedrag Opvallend

Het trailerladen van paarden zorgt vaak voor problemen. ‘De beste stuurlui staan meestal aan wal’. Er bestaat geen pasklare oplossing maar de uitspraken ‘Geduld is een schone zaak’ of  ’Waar een wil is, is een weg’ en ‘De aanhouder wint’ moeten toch ergens een kern van waarheid hebben. 

Advertisement

Voor een paard is het heel onnatuurlijk om naar een kleine ruimte in te gaan die geen ontsnappingsmogelijkheid biedt en dit druist tegen zijn natuurlijke vluchtgedrag in. 

Waarom zou een paard de trailer in lopen? Wat levert het op en is het prettig of niet? Een antwoord op deze vragen zou de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van het trailerprobleem.

Basis

Naast het zadelmak maken zou trailerladen bij het opleiden van het paard bij de basis moeten horen. In de praktijk wordt er echter weinig of geen aandacht aan besteed en wordt van het paard op latere leeftijd verwacht dat hij het gewoon maar even moet doen. 

Het zou een onderdeel moeten vormen van de totale omgang. Ontspanning en vertrouwen zijn onontbeerlijk om het paard veilig te vervoeren.   

Grondwerk

Basisgrondwerk is onderdeel van het trailerladen. Als het paard goed aan de hand volgt, goed stil staat en achteruit loopt, kan begonnen worden met het lopen over balkjes zowel voor- als achterwaarts. 

Vooral het laatste is essentieel. Braaf achterwaarts betekent dat het paard later beter achteruit van de klep af zal lopen. Is de basis tussen mens en paard goed dan volgt een eerste kennismaking met de trailer. Met het voordeurtje open en alle stangen eruit is er een meer open visie.

Belonen

 Zonder enige druk kennis laten maken en met één voet op de klep het paard belonen. Belonen kan met een moment van rust, stem, of een beloning in de vorm van een traktatie. 

Na een teken van de begeleider weer van de klep af laten gaan. Is het paard gewend aan de klep, loopt er makkelijk op en blijft ook rustig staan, kan het paard gevraagd worden daadwerkelijk de trailer in te gaan. Stap voor stap en rust tussen elke stap in met eventueel een beloning. Rustige pressie van achteren is een goede manier, bijvoorbeeld met de hand, een longeerlijn of zweepje. Loopt hij goed vooruit, stop dan met het drijven. 

Kennis en timing

Hulpmiddelen zijn afhankelijk van kennis van ruiter en timing is heel belangrijk. Er is altijd kans dat hij in het begin direct weer achteruit wil lopen, maar dit dient meteen gecorrigeerd te worden door hem terug naar binnen te laten gaan. 

Het is dan juist de kunst om vooruitgang te boeken door op het juiste moment door te zetten als het paard tegenwerkt maar ook te stoppen als het goed gaat. Timing dus. Beloning in de vorm van voer zal in het begin wellicht helpen maar er moet rekening worden gehouden met een terugval en kan hij na een hapje nemen weer gewoon achteruit gaan. Voer werkt dus niet altijd als enige motivatie. Het hang ervan af of het aangeboden voer de weerstand die het paard heeft om de trailer in te gaan, kan opheffen.

Binnen

Eenmaal binnen is het niet aan te raden de stang meteen in te hangen; het is goed deze eerst even te laten zien, ruiken en voelen en vervolgens voorzichtig tegen de billen drukken. Een pas naar voren mag maar geen tegendruk accepteren. Vervolgens ook laten wennen aan het geluid van het inhangen van de stang voordat deze daadwerkelijk wordt ingehangen en vastgezet.

Zit deze eenmaal vast, dan na een kort moment weer weghalen zodat hij ervaart dat dit tijdelijk is. Rustig weer achteruit gaan, met het hoofd omlaag. Zodra de achterbenen op de laadklep komen, kan namelijk in een reflex het hoofd omhoog gaan en kan het dier zijn hoofd flink stoten. 

Vastzetten

Gaat dit uiteindelijk allemaal goed kan het paard van voren vastgezet worden. Doe dit niet te kort, als het dier zijn hoofd niet goed kan bewegen verstoort dat de balans. Nu kan de klep ook worden gesloten. Het is niet goed de klep te sluiten zonder dat de stang wordt geplaatst, omdat dit ten koste gaat van de stabiliteit van de trailer. Voor degene die de klep opent om het paard uit te laden is dit ook bijzonder onveilig. 

Stukje rijden

De volgende stap is een stukje rijden. Maak de eerste paar keren korte ritjes. Rustig rijden en maak de bestemming voor het paard plezierig: dit kan ook gewoon direct weer terug naar stal zijn. 

Sommige paarden ervaren na een tijdje de trailer juist als een plek van rust want eenmaal uit de trailer moeten ze vaak direct aan het werk, bijvoorbeeld met regelmatig op wedstrijd gaan of naar een andere locatie om te trainen. Er zijn paarden die hun evenwicht slecht kunnen bewaren en leunen dan tegen de wand of het tussenschot. Omdat ze hun gewicht niet over hun vier benen verdelen, kunnen ze bij ruw rijgedrag zelfs onderuitgaan.

Vertrouwen

Problemen kunnen ook worden veroorzaakt door degene die gaat laden. De band tussen die persoon en het paard is belangrijk. Is er geen vertrouwen of is diegene onzeker, nerveus, gespannen, gejaagd, ongeduldig? 

Het paard zal dit feilloos aanvoelen. Hij moet de persoon als leider zien, respect en vertrouwen hebben. Blijven er alsmaar terugvallen komen, blijf dan niet aanmodderen. Je kunt altijd een trailerlaad expert inschakelen. Soms zijn er maar enkele keren nodig om het laden goed te laten verlopen. Deze experts zullen ook aangeven dat timing een belangrijk onderdeel is en blijft. Elke specialist heeft zo zijn eigen methode. Kijk dus eerst even in welke methode je je kunt vinden. 

Bron: Hoefslag/InfoNu Dier-en-Natuur 

Foto: Remco Veurink