The Netherlands winner Nations Cup
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
The Netherlands winner Nations Cup CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Column Jacob Melissen: “Drie oranje feestjes”

Achtergrond CHIO Rotterdam

“Er werden in het Rotterdamse Kralingsebos maar liefst drie Oranje feestjes gevierd. De eerste was de briljante zege van het kwartet springruiters dat in de landenwedstrijd de zege opeiste. Vierentwintig uur later waren het de Oranje dressuuramazones die de hoogste trede van het ereschavot mochten betreden.”

Af geserveerd

“Maar misschien wel het mooiste feestje was het waardige afscheid dat oud-bondscoach Rob Ehrens ten deel viel. De niet al te fraaie wijze waarop hij eind vorig jaar werd af geserveerd werd in de Rotterdamse piste weggepoetst. Ik had ook een uitnodiging ontvangen om dit afscheid mee te maken en ik was aanvankelijk niet van plan om aan de uitnodiging gevolg te geven, omdat ik geen behoefte om dit afscheid bij te wonen te midden van de mensen die verantwoordelijkheid waren voor de smakeloze vertoning die het ontslag van de meest succesvolle bondscoach in de hippische sport ooit met zich had meegebracht. Er werd mij echter verzekerd dat allen die op enige wijze betrokken waren geweest bij de weinig koninklijke route die naar het ontslag had geleid geen uitnodiging hadden gekregen. Reden voor mij om dan toch maar te verschijnen en om Rob Ehrens nogmaals hartelijk te danken voor de meer dan prettige samenwerking in die vele jaren die we hebben gekend het glas te heffen op een mooie toekomst.”

Schaduw van Aken

“In alle eerlijkheid, de zege van beide Oranjeteams was iets geflatteerd. De schaduw van Aken ligt een beetje over dit evenement, want Aken is het officieuze WK in beide disciplines en daar komen wel de grote kanonnen in het springen en de dressuur aan de start. Die laten het Kralingsebos hetzij links dan wel rechts liggen. Kijken we naar het springen dan moeten we vaststellen dat we toch zeer goede sport hebben gezien. Dat is mede te danken aan Quinten Maertens, die onder supervisie van Louis Konickx de piste op meer dan voortreffelijke wijze tot nu toe heeft gestoffeerd. Daarmee de springsport een dienst bewijzend door voor competitieve parcoursen te zorgen en daardoor aantrekkelijke wedstrijden mogelijk te maken.”

Mager

“Bij de dressuur was het in alle eerlijkheid in zijn geheel een beetje te mager. Dat blijkt ook uit de waardering van de jury voor de prestaties in de Special. Slechts één combinatie, Dinja van Liere en Hermès, scoorden in deze wedstrijd boven de 75%. De voorzitter Mariette Sanders was opvallend eerlijk toen haar gevraagd werd wat zij van de gemiddelde prestatie van de ruiters vond: ‘Ik ben soms kort van geheugen.’ In de Freestyle was de concurrentie iets steviger, Patrick Kittel was met 80% te sterk voor de belagers, waardoor ook deze zege verdiend, maar ook lichtelijk geflatteerd was. Wel een mooie tweede en derde plek voor Emmelie en Thamar met 78%.”

Topsportambitie KNHS whisful thinking

“In de schaduw van het CHIO presenteerde de KNHS een uiterst ambitieus topsportbeleidsplan richting 2028. Te hopen is dat de KNHS over de financiële middelen beschikt om hier volledig inhoud aan te geven. Opvallend is dat in het verslag van de laatste ledenraadsvergadering hierover niets te vinden is. Wel staat er ’de onzekerheid over de uitzonderlijke hoge inflatie zal impact hebben op de toekomstige begroting van de KNHS’. Ik kan dit niet anders dan als volgt interpreteren. De gehele in Rotterdam gepresenteerde topsportambitie van de KNHS is gebaseerd op financiële onzekerheden en ‘whisful thinking’ en het lijkt dus onzeker of het volledig haalbaar is. De simpelheid ‘medailles winnen op de internationale kampioenschappen’ is de onderschatting van de haalbaarheid. Hopen op het beste er van is alles wat we nu kunnen doen.”

Door: Jacob Melissen

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots