Afbeelding
Foto: MichelAngelo Oprandi

Rantsoen van het oudere paard onder de loep

Verzorging

Oudere paarden hebben vaak aangepaste voeding nodig. Ronde de achttiende verjaardag begint de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen langzaam te veranderen en wordt het voor sommige paarden moeilijker om hun normale ruwvoer po te nemen. Dit is uiteraard niet bij alle paarden gelijk, want de ene bejaarde is de andere niet. Pavo voedingsspecialist Rob  Krabbenborg vertelt wat je een ouder paard het beste kunt voeren. Ook geeft hij hierover een speciale lezing op de Dag van het Oudere Paard die op 17 juni wordt georganiseerd door Stichting de Paardenkamp.

Advertisement

Bejaard paard

Een twintig jarig paard is in mensenjaren zestig jaar en een vijfentwintigjarige is maar liefst zeventig jaar in onze leeftijd. Het lichaam van een ouder paard verandert vanaf die leeftijd langzaam en daarom moet je met een aantal dingen rekening houden. Sommige paarden hebben een aangepast rantsoen nodig om op conditie te blijven. Op die manier kunnen ze hun laatste jaren zo fit en gezond mogelijk doorbrengen. Jij wilt als paardeneigenaar toch ook zo lang mogelijk genieten van je maatje? Let wel op dat het risico op vermagering in de winter groter is dan in de zomer. “Zodra de deken eraf gaat in de lente valt het mensen vaak ook pas dat hun paard wat vermagerd is”, vertelt Rob. Een van de grootste problemen bij oudere paarden is de conditie van hun gebit.

Het gebit is van levensbelang

Zodra je ziet dat een paard opeens proppen maakt van zijn ruwvoer of zijn  eten niet meer goed kan kauwen, onderzoek dan wat er aan de hand is. Dat is vaak een van de eerste signalen dat er iets veranderd. Vanaf een leeftijd van achttien jaar komt het veelvuldig voor dat de tanden van paarden ‘op’ zijn. Ze kunnen gaan uitvallen en er kunnen flinke holtes tussen de kiezen ontstaan waar voedsel in kan blijven hangen. Dat zorgt voor veel ongemak. Meer dan de helft van de oudere paarden heeft ernstige tandafwijkingen. “Afwijkingen aan het gebit is een van de belangrijkste problemen waardoor oudere paarden onvoldoende voedsel kunnen opnemen. Het gebit van is van groot belang van een goede vertering.” Daarom is het een must om je oude, trouwe viervoeter één of soms wel twee keer in het jaar te laten checken door een paardentandarts. “Tanden zijn van levensbelang”, benadrukt Rob.

Ruwvoer is altijd de basis

Ruwvoer in voldoende hoeveelheden en van goede kwaliteit is het allerbelangrijkste onderdeel voor een goed rantsoen van je oudere paard. “Het is voor jou als paardenhouder de opdracht om ervoor te zorgen dat je oudje dagelijks minimaal 1,5 procent van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer opneemt. Als je paard moeite heeft met het opnemen van zijn ruwvoer en afvalt dan moet je op zoek naar alternatieven.” Je kunt dan denken aan andere ruwvoerachtige producten, zoals FibreNuggets, SeniorFibre,  luzerne en bietenpulp. “SeniorFibre is een nieuw product van Pavo. Het is een speciaal ruwvoer voor oudere paarden gemaakt van kort gemaaid gras. Daardoor is het een erg zacht product en ook goed opneembaar voor paarden met gebitsproblemen. Meestal hebben senioren meer moeite met het opnemen van langer, stengeliger ruwvoer.” Dus kijk goed naar alternatieve ruwvoerproducten als de opname van gras en hooi minder wordt. En vraag jezelf af: wat kan en wil mijn paard nog wel eten?

Het gebruik van seniorenvoer

Wat je ook kunt doen als je paard te mager is, is ze de hele dag op de wei laten lopen. In vers gras zit vaak namelijk hogere energie- en eiwitgehaltes dan in ruwvoer. Maar let wel op dat oudere paarden vaak hun dominante positie in de kudde verliezen. Doordat ze in rangorde zakken, worden ze vaak aan de kant gedrukt of moeten ze achteraan sluiten. Als dat gebeurt, zorg er dan voor dat je het oudere paard even apart zet. Op die manier kunnen ze rustig eten. “Aanvullend op het ruwvoer is het geven van seniorenvoer de laatste stap om het rantsoen van je oudere paard aan te vullen. Daarmee geef je extra energie, eiwit en alle belangrijke vitamines en mineralen die ze nodig hebben. Bij een gezond en fit paard is het voeren van extra supplementen niet nodig. Tenzij je paard slechte hoeven heeft of andere problemen. Dan kun je net als bij ‘normale’ paarden een supplement geven om ze te ondersteunen.”

Check of het ruwvoer geschikt is voor je oudje

Rob geeft wel mee om te kijken of het ruwvoer voldoende energie en eiwitten bevat om je paard op gewicht te houden en spiermassa te behouden. “Het gemiddelde eiwitgehalte in hooi en voordrong ligt rond de negen procent. Oudere paarden die moeite hebben met op gewicht te blijven is een eiwitgehalte onder het gemiddelde te laag. Zoek daarom een ruwvoer met een eitwitgehalte van minstens tien procent.” Het suikergehalte van hooi is belangrijk en moet onder de tien procent liggen, omdat een ouder paard vaak moeite heeft met een hoog suikergehalte. Dus is je ruwvoer wel geschikt voor je oudere paard? Test door middel van een ruwvoeranalyse of je ruwvoer geschikt is voor je oudje. Stem dan de rest van je rantsoen af op wat je voert. Als je paard nog hartstikke fit en gezond is dan hoeven ze vaak geen speciaal seniorenvoer. Ze zijn dan namelijk nog voldoende in staat de voedingsstoffen op te nemen om een goede lichaamsconditie te behouden.

Stichting de Paardenkamp zorgt al 60 jaar voor zo’n 120 bejaarde paarden. Ook dit jaar organiseren ze weer de Dag van het Oudere Paard op 17 juni. Tijdens deze dag wisselen ze samen met experts kennis met je uit, zodat jouw paard of pony kan genieten van zijn oude dag. Kom jij ook?

 Bron: De Hoefslag