Afbeelding

Hoe voer ik mijn drachtige merrie?

Verzorging Opvallend

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en kan de merrie normaal gesproken toe met een normaal rantsoen. Vanaf de negende maand begint de foetus extra voedingsstoffen te vragen, die de merrie ergens vandaan moet kunnen halen. Wat heeft een drachtige merrie nodig en hoe kun je daaraan voldoen? 

Advertisement

Voorkom overgewicht 

Dat een merrie drachtig is wil niet zeggen dat ze heel veel krachtvoer nodig heeft. De extra behoefte aan energie blijft in de eerste maanden nog relatief beperkt, evenals de behoefte aan eiwit. Overvoer een drachtige merrie dus niet; kijk naar de conditie en stem het rantsoen daar op af. Geconcentreerde krachtvoeders (waar je max. 2-3 kg/dag van voert) verdienen de voorkeur. Indien de merrie te dik is, kan bijvoorbeeld een supplement worden gebruikt in plaats van eiwit- en energierijk krachtvoer. 

Extra aandacht voor mineralen en vitaminen 

De mineralen calcium, fosfor, magnesium, koper, zink, mangaan en selenium zijn voor een drachtige merrie van belang, zowel voor de gezondheid en ontwikkeling van het veulen als voor de merrie zelf. Van belang betekent dat er vooral geen tekort aan deze mineralen moet bestaan.  Selenium is bijvoorbeeld belangrijk voor het goed afkomen van de nageboorte. Koper helpt bij het voorkomen van OCD. Voor een hoog drachtige merrie zijn verder vitamine A en E van belang; deze worden meegegeven in de biest. 

Verteringsproblemen voorkomen 

Aan het einde van de dracht komt koliek of verstopping nog wel eens voor. De merrie kan weinig ruwvoer eten, doordat het veulen veel plaats inneemt. Een fijne kwaliteit hooi geeft extra energie en veroorzaakt minder snel verstoppingen. Geef daarnaast niet teveel suikers en zetmeel (dus niet teveel krachtvoer) om verteringsstoornissen te voorkomen. Heeft de merrie extra energie nodig, kies dan liever voor een vetrijk voer of voeg een beetje plantaardige olie toe aan het krachtvoer. De meeste drachtige merries zijn niet alleen dik van het veulen wat ze dragen, maar ook van een teveel aan vet wat ze meedragen. Een conditiescore is ook uitvoerbaar bij een drachtige merrie! 

Bron: De Hoefslag