Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Iets lekkers voeren: Snoep met mate

Verzorging Opvallend

Veel mensen belonen hun paard of pony regelmatig met wat lekkers. Een appel, een wortel, een snoepje, een paar sneeën uitgedroogd brood, maar soms ook een bak appels, een schep muesli, of een half brood. Het paard vindt het lekker, maar teveel extra’s kunnen leiden tot overgewicht, opdringerig gedrag en spijsverteringsproblemen.

Advertisement

1. Niet te veel/te vaak

Extra’s zijn vaak rijk aan voedingsstoffen. Ga er daarom spaarzaam mee om, want overgewicht ligt op de loer. Ook kan het gehele rantsoen uit evenwicht worden gebracht wanneer er veel/vaak extra’s worden gevoerd. Overschotten aan allerlei voedingsstoffen kunnen leiden tot vage klachten die vaak niet worden herleid tot de ‘extra’s’.

2. Pas op met fruit en brood

Zowel fruit als brood is suikerrijk, waardoor het schommelingen in de bloedsuiker veroorzaakt en bij sommige paarden/pony’s leidt tot problemen zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Teveel fruit of brood kan ook gemakkelijk (gas)koliek veroorzaken.

3. Zorg dat het rantsoen in balans is

Het basisrantsoen (ruwvoer en krachtvoer) moet zoveel mogelijk uitgebalanceerd zijn, met voldoende energie, eiwit en vitamines/mineralen. Eventuele ‘gaten’ kunnen worden opgevuld met een zorgvuldig gekozen supplement. Ook extra’s dienen bij het rantsoen geteld te worden; dit eet je paard tenslotte ook.

4. Ongewenst gedrag

Paarden die te pas en te onpas iets lekker krijgen, kunnen vervelend en opdringerig gedrag gaan vertonen, zoals schrapen op de poetsplaats, opdringerig gedrag op stal of in de wei. Soms kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Consequent omgaan met beloningen helpt problemen voorkomen.

Bron: De Hoefslag