Afbeelding
Foto: Remco Veurink

3 mogelijke oorzaken van een voerallergie

Verzorging Opvallend

Steeds vaker lijken paarden ergens allergisch voor te zijn. Is het niet voor het wasmiddel waarmee je jouw sjabrakken uitwast, dan wel voor het speeksel van de culicoïdes mug (zomereczeem, red.). Ook in voer, zowel ruw- als krachtvoer, zitten tal van stoffen waar een paard allergisch op kan reageren. Een allergie uit zich vaak via de huid (bultjes, jeuk, schilfers), maar ook het spijsverteringsstelsel kan er last van hebben.

Granen

Sommige paarden lijken slecht te reageren op bepaalde granen en graanbijproducten. Vooral tarwe staat hierom bekend, maar ook gerst, maïs en spelt kunnen oorzaken zijn. Het gaat hierbij om een al dan niet specifieke eiwitallergie. Afhankelijk van de soort allergie kan een voer gekozen worden die niet die specifieke graansoort bevat, of een graanvrij voer. Let ook op de dragerstoffen in supplementen/snoepjes!

Hooi/stro

Droog hooi en stro staan erom bekend bij gevoelige paarden luchtwegproblemen te veroorzaken. Oorzaak hiervan zijn voornamelijk de sporen van schimmels die in het ruwvoer zijn ontstaan, dus niet het hooi of stro op zich. De schimmelsporen zijn zo fijn, dat ze vrij diep de luchtwegen kunnen binnendringen en daar een allergische reactie veroorzaken. Paarden met een zogeheten stofallergie kunnen het beste met gedompeld hooi/stro en/of kuilgras gevoerd worden, om rondvliegend stof te beperken.

Gluten

Glutenallergie of coeliakie is bij mensen goed bekend. Ook bij paarden lijkt dit te bestaan, al is op dit gebied nog verder onderzoek nodig. Gluten zijn eiwitten die in alle granen voorkomen, maar slechts één van de twee soorten gluten, namelijk gliadines, kunnen allergische reacties veroorzaken, o.a. in de vorm van dunne darm ontsteking en diarree. Een paard met (vermeende) glutenallergie moet meestal op een graanvrij dieet worden gehouden. Het is bij paarden heel lastig om een voedselallergie aan te tonen. Laboratoriumtesten werken bij paarden niet goed, waardoor een paard bij de uitslag vaak voor 101 dingen allergisch blijkt, wat in de praktijk niet klopt. De enige manier om een voedselallergie goed vast te stellen, is een strikt eliminatiedieet.