Afbeelding

Wat voer je paarden met een gluten allergie?

Welzijn Opvallend

Paarden kunnen, net als mensen, last hebben van glutenallergie. Gluten zijn eiwitten die in granen zoals tarwe, gerst, spelt en rogge te vinden zijn. Maïs en haver zijn van nature glutenvrij. Wanneer een paard allergisch is voor gluten, zouden bij de opname van glutenhoudende granen darmproblemen kunnen ontstaan. Verder onderzoek naar het voorkomen van glutenallergie bij paarden moet nog worden uitgevoerd, maar bij verdenking van zo’n allergie kunnen enkele aanpassingen in het rantsoen wellicht helpen. 

1. Geen krachtvoer of glutenvrij krachtvoer 

De meeste krachtvoeders barsten van de granen. Voornamelijk tarwe en gerst worden veel gebruikt; deze zijn voor een gluten-allergisch paard ongeschikt. Regulier krachtvoer zou dus moeten worden vermeden.  Graan- of glutenvrije voeders zijn wel geschikt. Het is ook mogelijk om te werken met enkelvoudige producten, zoals maïsvlokken of haver. Dit moet echter wel met verstand gebeuren, om hiaten in het rantsoen te voorkomen.

2. Onbeperkt ruwvoer

Ruwvoer zoals kuil en hooi zijn glutenvrij en kunnen onbeperkt worden gevoerd. Wanneer geen krachtvoer of een glutenvrij krachtvoer wordt gevoerd, bevat het rantsoen snel veel minder energie. Onbeperkt ruwvoer voorziet in een belangrijke energiebron en zorgt er daarnaast voor dat een paard zichzelf niet gaat vervelen en veel kauwt. Let op met tarwestro! 

3. Voldoende energie, eiwit, vitaminen en mineralen

Voor sommige (sport)paarden is een rantsoen dat volledig uit ruwvoer bestaat qua energie niet voldoende. Plantaardige olie of een vetsupplement kunnen het energieniveau flink opkrikken. Wel is hiernaast dan ook extra aandacht nodig voor eiwit, vitaminen en mineralen. Luzerne bevat veel goed beschikbaar eiwit en verhoogt het eiwitaanbod van het rantsoen. Een supplement kan het aanbod van voldoende vitaminen en mineralen zeker stellen. Het is nog niet definitief vastgesteld dat paarden last kunnen hebben van glutenallergie, maar de vermoedens zijn wel sterk. Voor paarden met vage darmklachten (af en toe diarree, moeilijk op gewicht te houden, doffe vacht) zou het, na grondig onderzoek van dierenarts om andere oorzaken uit te sluiten, de moeite waard kunnen zijn om een glutenvrij rantsoen te proberen. 

Bron: De Hoefslag is samenwerking met Marike Jacobs

Foto: Arnd Bronkhorst