Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Nieuwe operatietechniek Kissing Spines veelbelovend

Verzorging

Er is een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij het mogelijk is dat Kissing Spines beter behandeld kan worden. De eerste post-operatieve resultaten zijn veelbelovend. Dat zegt Bruce Bladon, een Britse dierenarts.

Advertisement

Kissing Spines

Waar heeft een paard met kissing spines (KS) eigenlijk last van? Een paardenrug bestaat uit een aantal borst- en lendewervels. Op elk van deze wervels zit een lang, verticaal doornvormig uitsteeksel. Dit zijn de spinaaluitsteeksels, bestaande uit bot. Normaal gesproken staan deze uitsteeksels een paar millimeter uit elkaar. 

Bij kissing spines komen deze uitsteeksels tegen elkaar, waardoor beschadiging en irritatie van het bot ontstaat. Paarden hebben het meestal het vaakst last van KS op de plek waar het zadel ligt. KS zorgt voor rugpijn en is lastig te behandelen. Of een paard KS heeft is ook niet altijd duidelijk. Klinisch lijkt er soms niks aan de hand te zijn, terwijl het dier onder het zadel wel buitensporig kan bokken, steigeren of op andere momenten explosief kan reageren. 

Volgens Bladon heeft de zogenoemde Coomer techniek recent voor behoorlijk veel innovatie gezorgd binnen de geneesmogelijkheden voor KS. De ingreep is voor het eerst uitgevoerd door Britse veterinair Richard Coomer in 2012. 

Tijdens de operatie wordt er een 1 cm diepe snede gemaakt in het interspinale ligament. Volgens Bladon was de hoeveelheid pijn bij paarden bij eerdere operatietechnieken significant, bij deze nieuwe techniek wordt de patiënt een dag na de operatie al naar huis gestuurd. De eigenaar krijgt wel antibiotica mee, maar het herstelproces bij het paard gaat veel sneller.

Herstellen

Een paard dat last heeft van zijn rug kan ook zonder operatie herstellen. Dat is iets wat Baldon sterk wil benadrukken. Niet elk paard dat last heeft van zijn rug heeft bovendien KS. De aandoening kan door middel van rontgentechnologie worden vastgesteld, maar hier gaat tijd, energie en dus ook geld in zitten.

“We zien een stijging in de toename dat mensen direct deze operatie willen laten uitvoeren, terwijl er ook eerst aandacht uit moet gaan naar een goede diagnose waar de rugpijn vandaan komt.”

Daarnaast wil Bladon ook duidelijk maken dat niet alle patiënten weer volledig KS-vrij zullen zijn. “Elke vorm van operatie neemt een bepaald risico met zich mee. Een eigenaar moet zich dit goed realiseren. Van de geopereerde paarden met een minimale vorm van KS was 83% uiteindelijk weer rijdbaar, maar ongeveer 46% van de dieren konden  weer op hun oude niveau presteren. Ongeveer 37% ontwikkelde echter bepaalde vormen van kreupelheden, waarbij het dus de vraag was dit de veroorzaker was van Kissing Spines.”

Resultaten

De resultaten zijn dus veelbelovend, maar Bladon geeft wel aan dat de post-operatieve fase van groot belang is. 

“Paarden kunnen zwellingen krijgen en lokaal veel pijn. Infectie behoort ook tot de mogelijkheden.” Het is dus geen kwestie van even een operatie en we gaan weer door. 

“Infecties hebben verder behandeling nodig.” “Als paardenarts is het ontzettend bevredigend werk om na de operatie te horen dat het nare en vervelende dier getransformeerd is in een rustig en kalm dier. We zijn ooit eens aangeklaagd om dat een dier zwellingen kreeg, maar we hebben ook complimenten kregen dat deze operatie het mooiste was dat we ooit voor het dat specifieke dier konden betekenen.”

“Een verrassend compliment aangezien zij ook ooit een paard hadden met een gedraaide darm, een van de ernstigste vormen van koliek. Dat dier leefde drie jaar later nog. Voor zulke complimenten doen we het.”

 Bron: Horsetalk 

Hoefslag Foto: Remco Veurink