Afbeelding

Kissing Spines, hoe en wat?

Verzorging De paardenrug Opvallend

Een paardenrug bestaat uit 18 borstwervels en 6 lendewervels. Op elk wervellichaam zit een lang, verticaal doornvormig uitsteeksel. Dit zijn de spinaaluitsteeksels, bestaande uit bot. Normaal gesproken staan deze uitsteeksels een paar millimeter uit elkaar. Bij kissing spines komen deze uitsteeksels tegen elkaar, waardoor beschadiging en irritatie van het bot ontstaat. 

Advertisement

Kennis van de paardenrug

Waar heeft een paard met kissing spines eigenlijk last van? Om daar antwoord op te geven, is enige kennis van de anatomie van de paardenrug gewenst. In reactie hierop kan nieuw bot gevormd worden of kan soms botverval optreden. Dit kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Kissing spines komen het meeste voor op de plaats waar de ruiter zit, tussen de tiende en achttiende borstwervel.

Hoe ontstaan kissing spines? 

Hierbij speelt erfelijke aanleg een rol. Zo zijn volbloeden gevoeliger dan andere rassen voor het ontwikkelen van kissing spines, omdat hun spinaaluitsteeksel dichter bij elkaar staan. Ook factoren uit de omgeving kunnen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd bij het inrijden, het zadel, de ruiter en de manier van trainen.

Symptomen

Hoe zijn kissing spines te herkennen? Verminderd presteren is de meest voorkomende klacht, maar klachten kunnen ook sterk variëren. Denk bijvoorbeeld aan pijn bij borstelen of aanraken van de rug, protest bij het opzadelen, het scheef dragen van de staart, bokken, steigeren en/of staken tijdens het rijden. Ook kunnen kissing spines, zonder dat er klachten zijn, bij toeval gevonden worden op een röntgenfoto.

Diagnose & behandeling 

De paardenarts zal het paard op verschillende manieren onderzoeken en zal beginnen met een uitgebreid onderzoek van het bewegingsapparaat. Eventuele kreupelheid kan worden vastgesteld en de beweeglijkheid van de rug kan worden beoordeeld. 

Ook wordt er gelet op bijvoorbeeld drukplekken van een slecht passend zadel en de ligging van het zadel. Spieren en uitsteeksels van de wervelkolom worden met de hand onderzocht om eventueel pijnlijke en stijve gebieden op te sporen. Met röntgenologie kunnen de benige structuren van de rug in beeld worden gebracht. 

Röntgenfoto

Op de röntgenfoto hierboven staan ernstige kissing spines weergegeven.  De wittere gebieden geven bot nieuwvorming aan en de donkere ‘holtes’ botverval. Wekere delen van de rug (spieren, banden e.d.) kunnen met echografie beoordeeld worden. 

Behandeling

Een succesvolle behandeling hangt af van het totaalplaatje en eventuele andere problemen die aanwezig kunnen zijn. Behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit inspuiten met ontstekingsremmers, mesotherapie, e.d. Ook kan de behandeling worden aangevuld met fysiotherapie, osteopathie of chiropractie. 

Bron: De Hoefslag