Afbeelding

Drie tips voor de verzorging van jouw paard

Verzorging Opvallend

Jouw paard heeft dagelijks verzorging nodig. Je bent minimaal een uur per dag bezig met de verzorging van jouw eigen paard. Gemiddeld trekken paardenhouders zelfs drie uur uit voor de verzorging. Zo moet je jouw paard dagelijks voorzien van ruwvoer en vers water en controleren op de gezondheid.

Advertisement

Hoefverzorging

De hoeven moeten regelmatig gekrabd worden, tenminste voor en na iedere buitenrit. Het invetten van de hoefhoorn hoeft niet regelmatig te gebeuren, want deze is lucht- en waterdoorlatend. Bij gezonde paarden wordt het vochtgehalte van de hoef zonder problemen gereguleerd. Als je te vaak hoefvet aanbrengt verstoppen de porií«n juist waardoor de doorlaatbaarheid van de hoefhoorn beperkt wordt. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen, dus kijk zelf wat voor jouw paard het beste is. Het invetten van de hoeven kan bijvoorbeeld bij paarden die op stal staan voorkomen dat de hoeven zacht worden door de urine. Boven de hoeven bevindt zich de kroonrand. Deze plek is gevoelig voor modderkoorts en schimmelziekten. Was de kroonrand regelmatig en behandel deze met wondzalf en een speciale spray. De benen van het paard moeten regelmatig gecontroleerd worden op verwondingen en zwellingen.

Vacht verzorgen

Afgezien van het regelmatig poetsen van de paardenvacht voor en na iedere rit, heeft de vacht alleen bijzondere verzorging nodig tijdens de rui. Het kan handig zijn om een scheerapparaat in huis te halen als je een paard hebt die in de winter een dikke vacht krijgt en dus lang nat blijft na het rijden verhaart. Met korte haren droogt het paard sneller op na het zweten.

Beweging

Staat jouw paard aan huis? Dan moet je nog veel meer zelf doen. Het paard in en uit de wei halen, voeren, de stal uitmesten en trainen. Als je paard niet de hele dag buiten loopt moet je voor extra beweging zorgen, bijvoorbeeld door longeren, rijden of grondwerk. Ook een stapmolen en paddock helpen je paard om genoeg beweging te krijgen. Je merkt echt dat de band tussen jou en je paard hechter wordt naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen. Door samen te rijden, het paard te verzorgen en te poetsen leren jullie elkaar goed kennen. Het is niet goedkoop om een eigen paard te hebben. De structurele onderhoudskosten voor een paard bedragen ongeveer 500 euro per maand exclusief wedstrijden. Rijd je wel wedstrijden? Dan zit je zo op 700 euro per maand. Veel mensen vinden het hebben van een eigen paard deze kosten meer dan waard.