Afbeelding
Foto: Shutterstock

9 tips om vliegen weg te houden bij je paard

Algemeen
Advertisement
Nu het beter weer wordt en de zomer er weer aan zit te komen. Dat betekent dat we toch echt weer voorbereidingen moeten gaan treffen om de vliegen bij onze viervoeters weg te houden. Paarden zijn gevoelig voor allerlei soorten parasieten, zoals huisvliegen, paardenvliegen, muggen, dazen, teken, luizen en mijten. Deze insecten kunnen onder andere zorgen voor dermatitis, jeukende plekken op de huid en infecties als bindvliesontsteking. Ook verspreiden de parasieten soms zelfs andere ziekten. Dierenarts Wendy Talbot vertelde aan Horsetalk dat vliegen toch echt wel een nadeel zijn van het betere weer. Maar... “Als je op tijd begint met het voorkomen dat de vliegen zich voortplanten in de omgeving van je paard, kun je ook verhelpen dat je paarden er het gehele seizoen last van hebben.”

Soorten insecten

Bijtende vliegen zijn vooral vervelend omdat zij jeuk kunnen veroorzaken. Ook muggen zijn hierdoor vervelende beestjes. Er zijn veel verschillende soorten muggen en vliegen, waarvan sommigen ook nare ziektes meebrengen zoals het West Nijl virus, een redelijk onbekende ziekte die hersenverschijnselen kan geven bij mens en paard. Deze ziekte komt vooral voor in mediterrane regio's, Zuid- en Oost-Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Zuid-Afrika. Toch kan de ziekte, door middel van trekvogels en muggen, ook in Nederland voorkomen. De meeste vliegen wonen en broeden in warme, vochtige omoestandigheden. Dit kan zijn op de mesthoop, op rottende bodembedekking of rottend voedsel. Vanuit deze onsmakelijke broedplaatsen kunnen zij bacteriën verspreiden naar je paard. Dit is vooral lastig bij kwetsbare gebieden als ogen en wonden. Hierdoor ontstaan dan ook infecties.

Voorkomen van vliegen

“De beste manier om de overlast van vliegen te verminderen, is door middel van het managen van de omgeving van je paard. Zo houd je controle over de broedplekken van de plaagdieren. Ook is het handig om een goed vliegen afstotend middel of insecticide bij de hand te hebben.” zegt Talbot. “Het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil tussen een afstotend middel en een insecticide is.” aldus Talbot. “Een vliegenspray maakt het paard minder aantrekkelijk voor vliegen, terwijl een insecticide juist gericht is op het doden van de beestjes. Zij hoeven maar even in contact te zijn geweest met insecticide, en zij zijn al dood. Voor optimaal gebruik van insecticide moet je er al mee beginnen voor het vliegenseizoen is gestart om het broeden te voorkomen. Regelmatige herhaling is nodig.”

De tips

  1. Zorg er voor dat de insecticide die je gebruikt, speciaal gemaakt is voor het gebruik bij paarden.
  2. Gebruik een insecticide op de deken van je paard. Voor de gevoelige delen van het dier, zoals de oren, kun je een speciale crème gebruiken.
  3. Zoek een insecticide dat speciaal gemaakt is voor gebruik rondom de paardenstal. Er zijn plekken waar vliegen altijd zitten, zoals de nok van het dak. Controleer altijd het etiket zorgvuldig om te zorgen dat het veilig is om te gebruiken rondom de paarden.
  4. Mest je stal iedere dag goed uit en breng de mest gelijk weg, zodat de vliegen daar niet in kunnen broeden dicht bij je paard. De stal van je paard moet altijd schoon zijn.
  5. Mesthopen moeten uit de buurt zijn van waar je paard slaapt en graast. Dit zijn natuurlijk fantastische broedplekken voor de vervelende insecten.
  6. Een schoon, goed verzorgd paard zal over het algemeen minder vliegen aantrekken. Goed poetsen dus!
  7. Zorg er voor dat er geen waterplassen zijn in de buurt van de stal, dit zijn optimale broedplekken.
  8. Investeer in een goede vliegendeken of een goed vliegenmasker als je paard er echt veel last van heeft. De vliegendeken kun je eventueel nog behandelen met insecticide voor optimale bescherming.
  9. Zet je paard ‘s morgens en ‘s middags op stal, dan zijn de meeste vliegen druk in de weer.
  Bron: Horsetalk Foto: Shutterstock