Foto: Digishots
Foto: Digishots

Wat je wel en niet moet doen als je paard zich verslikt

Verzorging Opvallend

Het kan ieder paard overkomen: een verslikking. Het zijn veelvoorkomende noodgevallen bij paarden met mogelijk ernstige gevolgen. Ondanks dat je je in zo’n situatie behoorlijk machteloos kan voelen, is het belangrijk om correct te handelen. TheHorse.com publiceert een aantal tips die je kan toepassen om te voorkomen dat er ernstige complicaties optreden. In tegenstelling tot mensen waarbij de oorzaak vaak in de luchtpijp zit, komt het stikken bij paarden meestal voor in de slokdarm, de spierbuis die voedsel van de mond naar de maag transporteert. Het meest voorkomende teken dat een paard stikt is voedsel wat uit de neus weer naar buiten komt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een paard wat zich verslikt kan ook gaan hyperventileren, kokhalsen, niet eten, koliek krijgen en hoesten.

Advertisement

Niet gemengd

Meestal treden verstikkingen op als paarden te snel krachtvoer eten zonder erop te kauwen. Het voer wordt niet gemend met speeksel en vormt in de slokdarm een brok die vast kan komen te zitten. Maar niet alleen krachtvoer kan de oorzaak zijn, ook hooi, stro, koekjes, wortels of andere objecten kunnen vast komen te zitten. Anatomische problemen, zoals een slecht gebit en een abnormale anatomie van de slokdarm, kunnen een paard ook vatbaar maken voor verstikking.

Wat kan je doen?

Als een paard zich verslikt is het veelal nodig om gelijk de dierenarts te laten komen. Laat in de tussentijd je paard niet eten en blijf hem goed in de gaten houden. Het verhaal dat een tuinslang in de mond van een paard de verstikking zou verhelpen is niet waar, dit verhoogt alleen het risico op ernstige complicaties, met name aspiratiepneumonie (ontstoken longweefsel). De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De meeste stikkende paarden zijn gevoelig voor slokdarm-palpatie, bij stikken kan dit zichtbaar worden aan de linkerkant van de nek van het paard. Als het paard wel is blijven eten na de verslikking, kan dit leiden tot het uitzetten van de gehele slokdarm in plaats van een lokale zwelling.

Twee manieren

Er zijn twee mogelijkheden om de brok in de slokdarm te verwijderen. De eerste en meest gebruikte benadering is om het paard te kalmeren en met een sonde de brok er als het ware uit te spoelen. Met kleine beetjes water wordt de ophoping langzaam en voorzichtig verwijderd. De tweede manier is gebaseerd op een theorie dat de meeste verstikkingen door de paarden zelf opgelost worden. Dierenartsen kunnen sedatie toedienen in combinatie met medicatie om de slokdarm te laten ontspannen. Zolang het paard goed gehydrateerd blijft zou hij het op deze manier zelf op kunnen lossen. Mochten beide manieren niet werken, kan de dierenarts het paard doorverwijzen naar de kliniek. Hierbij wordt vaak met een endoscopisch onderzoek naar een verdere oorzaak gezocht.

Nazorg

Na zo’n heftig voorval heeft je paard natuurlijk ook de juiste nazorg nodig. Het belangrijkste om te weten is dat verslikken paarden vatbaar maken voor aspiratiepneumonie -longontsteking door aspiratie- , die wordt veroorzaakt door voedingsmateriaal dat door de luchtpijp naar de longen gaat. Dit vreemde materiaal in de longen kan ervoor zorgen dat het paard een bacteriële infectie ontwikkelt. Om dit te voorkomen, zetten veel dierenartsen het paard een paarden dagen op antibiotica. Het is belangrijk om de temperatuur van het paard een aantal dagen na een verstikking te controleren, omdat koorts een van de eerste tekenen van longontsteking kan zijn. Andere tekenen zijn hoesten, loopneus en een versnelde ademhaling. Vermijd de eerste dagen ruwvoer en voer je paard vooral slobber of zacht ruwvoer. 

Bron: The Horse Foto: DigiShots