Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Houd je weide gezond in de herfst

Algemeen Opvallend

Herfstweer zorgt voor veranderingen in weides, paardeneigenaren dienen ervoor te zorgen dat hun paarden in een gezonde omgeving staan. Dr. Ann Swinker stelde de belangrijkste punten op voor een veilige weide.

Advertisement

Bladeren

Paarden houden van de geur en smaak van bladeren die pas net van de bomen zijn gevallen. Deze bladeren hebben een dichte, zware structuur en kunnen vast komen zitten in het verteringsstelsel van het paard. Daardoor, kunnen zij koliek veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om bladeren uit de wei te verwijderen, en eventueel te composteren.

Verslikken

Het eten van bladeren en gemaaid gras, kan ook resulteren in een verslikking bij paarden. Wanneer het paard zich verslikt, komt er een verstopping in zijn slokdarm. Dit is pijnlijk en oncomfortabel voor het paard, maar het eten kan enkel een kant op: richting de maag. Een paard dat zich verslikt gaat vaak met zijn hoofd naar beneden staan, en er komt speeksel en gekauwd voer uit zijn neus. Het paard heeft snel een dierenarts nodig, die hem vaak met een eenvoudige ingreep kan helpen.

Giftige planten

Een ander belangrijk ding voor paardeneigenaren om in de gaten te houden tijdens de herfst, zijn de planten die in de wei groeien. Door de vorst en de kou, groeien de planten minder snel. Het valt daardoor niet snel op, wanneer er een giftige plant in de wei staat. Dit dient goed gecontroleerd te worden.

Tips

Giftige planten kunnen serieuze schade aanrichten aan paarden, voornamelijk wanneer de paarden weinig ander ruwvoer aanwezig is of paarden dorstig zijn. Giftige planten kunnen gezondheidsproblemen opleveren of zelfs dodelijk zijn. Vergiftiging kan voorkomen worden door goed management van de paarden, weides en hooi. Daarvoor enkele tips: Zoek uit welke giftige planten er groeien in je omgeving, en hoe ze eruitzien in verschillende groeistadia. Inspecteer de weides, graaf giftige planten uit en vernietig ze. Zorg voor voldoende water en voer paarden goed bij wanneer er weinig gras beschikbaar is.   

Bron: EquiMed