Afbeelding
Prive

Natalia Gentile: “Van angst naar prestatie”

Dressuur

Het pad van een ruiter is zelden rechtlijnig; het is een reis vol hoogtepunten, dieptepunten, en onvergetelijke momenten. Voor Natalia Gentile, een jonge vijftienjarige amazone wie erg fanatiek is met de paarden, is deze reis een getuigenis van doorzettingsvermogen, liefde, en de speciale band die tussen mens en dier kan ontstaan. Dit verhaal neemt je mee door haar ervaringen met twee bijzondere paarden, Gwen en Luna, en hoe zij, mede door haar familie, een mooie prestatie neer heeft gezet in de paardensport.

Advertisement

Een familiegeschiedenis geweven met paarden

“Van kleins af aan was ik altijd te vinden op de manege. Mijn familie had twee paarden, Gwen en Fred,” vertelt Natalia. Fred, een voltigepaard, heeft samen met haar tantes en moeder de wereld rondgereisd voor wedstrijden. Gwen, ooit een manegepony op Zilfia’s Hoeve, werd later door de familie gekocht en zou nooit meer weggaan. “Toen ik een paar maanden oud was, zat ik al op Gwen. Ik heb alles van haar geleerd,” herinnert Natalia zich.

De vroege kennismaking door haar familie met de paarden en de paardensport vormden de basis voor Natalia’s passie. Haar verhaal illustreert hoe generaties kennis en liefde voor paarden kunnen doorgeven, een traditie die zij met veel trots voortzet.

Overwinnen van angst en bouwen aan vertrouwen

Elke ruiter kent momenten van angst en twijfel, maar het overwinnen hiervan is wat ware ruiters onderscheidt. Natalia deelt openhartig over een incident dat haar vertrouwen schokte: “Toen ik acht was en mijn eerste wedstrijd met Gwen reed, ging ze er in de buitenbak vandoor. Een tijdje durfde ik niet meer te rijden.” Dit moment van angst werd echter een keerpunt. Met geduld en vastberadenheid herwon Natalia haar vertrouwen. “Uiteindelijk vertrouwde ik haar volledig. We deden alles samen, reden zonder zadel en hoofdstel, achterstevoren, noem maar op.”

De band die Natalia met Gwen had opgebouwd, bleek onbreekbaar. Dit vertrouwen was essentieel voor haar groei als amazone en zou de fundering vormen voor haar toekomstige successen in de sport.

Een nieuw hoofdstuk: Luna

De komst van Luna, een jonge pony die alles nog moest leren, markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk in Natalia’s leven met paarden. “Gwen was een steun voor Luna met alles wat eng en nieuw was,” vertelt Natalia. Ondanks de uitdagingen en momenten van angst die Luna met zich meebracht, vond Natalia de kracht om door te zetten. “Ik weet dat opgeven geen optie is.”

De overgang na het verlies van Gwen was moeilijk voor Natalia, maar de band met Luna groeide sterker. Samen hebben ze zich opgewerkt tot de regiokampioenschappen van Utrecht, waar ze een indrukwekkende derde plaats behaalden in de klasse B. “We rijden nu L1. We moeten nog veel leren, maar ik ben er trots op dat we nu al op dit punt zijn,” zegt Natalia vol trots.

De reis van Natalia Gentile met haar paarden Gwen en Luna is meer dan een verhaal over paardrijden; het is een verhaal over familie, erfgoed, en de onbreekbare band tussen mens en dier. Van angst overwinnen tot successen vieren. Met Luna aan haar zijde en de herinneringen aan Gwen in haar hart, zet Natalia haar reis in de paardensport voort, klaar om de volgende hindernis te overwinnen.