Afbeelding
Foto: Prive

Denise Vonk tweede op de Gelderse Kampioenschappen: “Het begon als een grapje”

Dressuur

Denise Vonk, een gepassioneerde amazone uit Apeldoorn, heeft recentelijk een knappe prestatie neergezet op de Gelderse Kampioenschappen klasse B. Met haar paard Maigret, een paard met indrukwekkend postuur en soepele gangen, heeft Denise de tweede plaats behaald. Denise, die vanaf haar zevende rijdt, heeft een lange weg afgelegd om dit succes te behalen.

Advertisement

Een droom die uitkomt

Denise rijdt paard vanaf haar 7de jaar. Ze is begonnen op een manege. Haar buurvrouw had paarden en haar tante was ook paardengek. Daar heb ik het virus opgelopen. Het was echter de ontmoeting met haar partner Koen en zijn paarden die haar werkelijk op het pad van de paarden en wedstrijdsport bracht. Ze begon met het rijden van Turion en startte ook met wedstrijden. Na de dood van een paard van Koen en het ouder worden van Turion, besloot Denise samen met Koen een jonger paard, Maigret, aan te schaffen en zelf op te leiden. Over deze keuze vertelt Denise: “Ik vond zijn bloedlijn erg mooi en we zijn gaan kijken. Hij was toen 1,5 jaar oud.”

Een talent in ontwikkeling

Denise en Koen hebben hem eerst in de opfok gedaan tot en met zijn derde jaar. Toen hebben zij hem opgehaald en in stalling gezet. Inmiddels was hij gecastreerd. Hij bleek een goedgekeurde broer (Lloyd) te hebben, dat vonden ze erg leuk maar Denise wilde graag rijden en daarvoor kozen ze hem te laten castreren..Het opleiden van Maigret was geen eenvoudige taak. Gezien zijn grootte, maar liefst 1.80 en jeugdige energie, koos Denise voor een geduldige aanpak. Ze vertelt: “Maigret was echt een puppy, maar door de training bij Inge van der Schaft is hij stabieler geworden. Nu kan ik hem fijn rijden.” Het harde werk wierp zijn vruchten af toen Maigret en Denise hun debuut maakten in de wedstrijdarena. “Op het juryrapport staat regelmatig dat wij een mooie combinatie vormen.”vertelt Denise trots” “En nu mogen we naar de Nederlandse kampioenschappen!”

Onverwacht succes 

Het pad naar de Gelderse Kampioenschappen was onverwacht. “Het begon als een grapje,” herinnert Denise zich. “Ik wilde een oefenwedstrijd rijden, maar dat werd al snel de eerste selectie voor de kampioenschappen. Dit was niet per se de bedoeling maar kwam gewoon zo uit” Maigret’s natuurlijke talent en Denise’s vaardigheden werden snel erkend, resulterend in hun plaatsing voor de Kampioenschappen. “En dan op je derde wedstrijd gewoon tweede van Gelderland worden,” zegt een trotse Denise. “Wat ben ik toch mega trots op deze vent!”

Klaar voor de Nederlandse Kampioenschappen

Met de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo op de horizon, bereidt Denise zich voor op nog een spannende uitdaging. Ze heeft er veel zin in. Haar toewijding en passie voor de sport zijn duidelijk: “We trainen rustig door, en misschien neem ik nog een les bij Inge om mij extra goed voor te bereiden. Maar ik laat het vooral op mij afkomen.”  Met een tweede plaats op de Gelderse Kampioenschappen en een ticket naar de Nederlandse Kampioenschappen, is het duidelijk dat deze combinatie nog veel in petto heeft. In de woorden van Denise: “Wouw, wie had dat gedacht!”