Afbeelding
Foto: Prive

Subtop | Dionne Saman van eerste subtop tot Prix St. Georges startgerechtigd in vijf wedstrijden

Dressuur

Dionne Saman, een relatieve nieuwkomer in de subtop dressuur, is goed aan de weg aan het timmeren. Samen met haar paard Mats G (v. High Five) heeft ze een indrukwekkende prestatie neergezet: binnen vijf wedstrijden startgerechtigd worden voor de Prix St. Georges, een prestatie die normaal gesproken jaren van training en competitie vereist. “Toen ik begon, had ik nooit durven dromen dat we zo snel zo ver zouden komen,” zegt Dionne.

Advertisement

De eerste stappen in de subtop dressuur

Op 17 september 2023 zette Dionne samen met Mats G hun eerste stappen in de subtop. Nu, een aantal wedstrijden verder, pakte ze de overwinning in Wormerveer. Dionne zegt: “Onze eerste proef was fantastisch; Mats liep super fijn en gaf mij een goed gevoel. De tweede proef was iets minder, want ze hadden ook een misser, we miste even een wissel in de serie: Ja oeps een drie dus corrigeren en weer door, daarna krijgen we dan wel een negen voor een uitgestrekte galop. En het was een leerzame ervaring.” Het duo verzamelde in totaal twaalf winstpunten in slechts vijf wedstrijden; een knappe prestatie!

Overwinnen van uitdagingen: weer, training en wedstrijdspanning

Dionne deelt openhartig de uitdagingen waarmee zij en Mats te maken hebben gehad. “Trainen met alleen een buitenbak is niet makkelijk, vooral niet met het weer van de afgelopen maanden. Maar zelfs op dagen met slechte weersomstandigheden en minder ideale voorbereidingen, wanneer Mats de wedstrijdring betreedt, gaat hij ‘aan’ en presteren we.” Dionne benadrukt dat succes in de dressuursport niet zonder inspanning komt. “Er zijn dagen dat ik me afvraag waarom ik dit nog leuk vind, vooral wanneer ik doorweekt ben of mijn haar een warboel is door de wind. Maar dan herinner ik me het gevoel van voldoening en plezier dat ik krijg van de sport.”

De rol van mentale kracht en een positieve instelling 

Voor Dionne is de mentale component net zo belangrijk als de fysieke training. “Mensen vragen me vaak hoe ik zonder wedstrijdstress kan rijden. Voor mij is het antwoord simpel: ik doe dit omdat ik het geweldig vind. Natuurlijk voel ik wel eens wedstrijdspanning, maar dat zet ik om in een positieve kracht.” Ze legt uit dat het stellen van doelen en het vieren van de kleine successen haar helpt gemotiveerd en gefocust te blijven.

Toekomstplannen en dromen: voorbij de PSG

Terwijl Dionne en Mats zich samen met haar instructrice Linda Wynker voorbereiden op hun volgende uitdagingen, kijkt ze ook naar de toekomst met haar andere paarden. “Ik heb grote plannen voor Nochi, mijn bijna zesjarige Galaxi X Florencio merrie. We zijn in januari Z1 gestart en ze heeft nu al zes winstpunten. Dus dat gaat ook rap!” Dionne heeft ook hoge verwachtingen van Billy, een bijna vijfjarige die nog niet wedstrijdklaar is, maar veelbelovend toont. En dan is er nog Lotje, haar kleine B pony, die samen met Bo de Jong succes heeft in de spring- en dressuursport. Bo de Jong helpt ze ook.  ”Het opleiden en uitbrengen van deze paarden in hogere klassen is een droom die ik nastreef,” zegt Dionne.