Foto: Privé
Foto: Privé

Subtop | Eline van Egmond wint het ZZ-zwaar in Lisse. “De voorbereiding was zeker niet optimaal”

Dressuur

Eline van Egmond schreef met haar zelf opgeleide paard Leo het ZZ-zwaar in Lisse op haar naam. “De voorbereiding was zeker niet optimaal maar ik was eigenlijk wel heel tevreden, zeker over het drafgedeelte”

Advertisement

Van begin tot kampioenschap

De reis van Eline en Leo begon toen Leo slechts drie jaar oud was. Eline heeft hem helemaal zelf opgeleid vanaf de basis. In 2021 werd hij kampioen op het NK in het Z1. Daarna zijn ze snel overgegaan. Eline beschrijft hoe Leo zich goed ontwikkelde en aanpaste aan de hogere niveaus, uiteindelijk naar ZZ-Zwaar. Ze merkt op dat, hoewel Leo altijd even tijd nodig heeft om zich aan te passen, zijn prestaties consequent verbeteren als hij eenmaal meer ervaring heeft in de klasse. “Ja, hij heeft het eigenlijk met alle proeven wel dat hij er gewoon eerst even in moet komen en dan wordt het steeds beter”

Training tegen de elementen

Een uitdaging voor Eline was haar trainingsfaciliteiten in combinatie met de vele regenval van de afgelopen weken. Eline runt sinds een jaar haar eigen stal met maar liefst 42 boxen maar moet het doen met een buitenbaan en een hele kleine binnenbaan. Ze kon haar 20 x 60 proef niet rijden in deze binnenbaan, wat de voorbereidingen voor de wedstrijd niet ideaal maakte. Toch schreef ze de overwinning in Lisse op haar naam. “Eigenlijk was ik wel heel tevreden, zeker over het drafgedeelte. Galop wordt hier dan nog iets zo gespannen, maar het wordt ook wel steeds beter en steeds beter.”

Leo: De ster van de stal

Voor Eline is Leo niet alleen een succesverhaal in de ring, maar ook haar favoriete paard om mee te werken. Eline heeft hoge verwachtingen van Leo en hoopt deze zomer met hem de Lichte Tour te rijden. Ondanks dat alle paarden in haar stal te koop zijn, hoopt ze dat Leo nog lang bij haar blijft.

Jong talent en lesgeven

Naast Leo, heeft Eline ook jongere paarden in training, waaronder twee merries van 3,5 en 4,5 jaar oud, en een zevenjarige ruin met veel potentie. Deze jongere paarden bieden Eline de mogelijkheid om zichzelf ook weer verder te ontwikkelen. Naast het trainen van paarden, is lesgeven ook een belangrijk onderdeel van Eline’s leven. Natuurlijk slokt het runnen van de stal ook erg veel tijd op maar ze vind het ontzettend leuk om te doen; “Ik heb ontzettend leuke pensionklanten en trainingspaarden”

Toekomst

Over de toekomst? “Hoe zwaarder het wordt, hoe leuker Leo het vindt. Dat is dus ontzettend fijn want hij heeft gewoon heel veel energie” zegt Eline. “Dus als dat gaat, hoop ik van de zomer met hem de Lichte Tour te kunnen rijden.” Tot nu toe hebben Eline en Leo in alle klassen wel bovenin mee gedaan, dus dat schept vertrouwen. “Hij moet in het ZZ zwaar zeker nog kilometers maken.” geeft Eline aan. “Maar goed, we hebben tijd zat. Hij wordt nu pas acht en hij heeft al wel laten zien dat hij veel aanleg heeft voor het hogere werk!” sluit Eline af.