Afbeelding
Foto: Foto4U

Liz ten Have: “Het liefst zit ze de hele dag op haar pony’s”

Dressuur

De tienjarige Liz ten Have heeft dit seizoen weer mooie prestaties neergezet met haar pony’s. De passie voor de paardensport heeft ze dankzij haar moeder, die haar de liefde voor paarden heeft doorgegeven. 

Advertisement

Liz’s start in de paardensport

Liz’s ponyavontuur begon thuis, geïnspireerd door haar moeder. Lisette, een paardenliefhebber, is zelf pas op latere leeftijd gaan paardrijden. Toch wilde ze haar passie voor paarden zeker niet opdringen bij Liz. Ze wilde dat Liz haar eigen weg vond in de paardensport, dus reed ze haar paard ‘s avonds, terwijl Liz al in bed lag. Maar toen Liz ouder werd, gaf ze aan dat ze zelf ook graag wilde paardrijden.

Op driejarige leeftijd kreeg Liz haar kans. Een pony van de manege genaamd Sil, welke niet meer mee kon rijden in de lessen, verhuisde naar Liz voor een mooie oude dag. Door Sil is de liefde voor pony’s alsmaar groter geworden. Daar heeft ze een paar jaar op kunnen rijden. Toen Liz zes jaar was kochten haar ouders haar eerste eigen pony, Bifi. Dit was een kleine, lieve A-pony waarmee Liz overal naartoe ging. Ze leerde veel met Bifi en begon zelfs mee te doen aan Bixie wedstrijdjes, zowel dressuur als springen.

Pixel

Toen Liz te groot werd voor Bifi kwam Pixel in april 2021; een vijfjarige B-pony. Het was liefde op het eerste gezicht. Liz en Pixel klikten meteen, ondanks dat Pixel nog erg groen was en nog nooit een wedstrijd had gelopen. Na een halfjaar ging ze samen dressuurwedstrijden starten, waar ze samen veel leerden en groeiden.

Perfection

Ook in 2021, net nadat Pixel was gekocht, kreeg Liz de kans om een vijfjarige B-Pony voor Stal Koetsiershoeve te rijden. Omdat Liz nog maar net acht jaar was en beiden nog onervaren waren, hebben ze eerst even afgewacht hoe het zou gaan met Pixel. Maar Liz bleek erg gedreven en wilde deze mooie kans graag aanpakken. December 2021 verhuist Perfection ook naar Liz en samen gaan ze fanatiek aan de slag, iets waar de eigenaar Raymond Kamphuis erg blij mee is.

Met twee ponys op wedstrijd

Met zowel Pixel als Perfection heeft Liz al mooie dingen laten zien. Doordat het twee ontzettend verschillende pony’s zijn leert ze ontzettend veel. Ze rijdt met Pixel in de klasse M1 en met Perfection in de L2. Liz is ontzettend fanatiek! Haar harde werken en talent (de woorden van een van haar instructeurs) hebben geleid tot mooie resultaten: ze mag naar de Gelderse kampioenschappen met beide pony’s, werd kringkampioen met Perfection en behaalde mooie resultaten op het NK en zelfs reservekampioen in de L2 . Met beide pony’s rijdt ze ook bij HTC regio Oost, het Hippisch Trainingscentrum waarin jonge amazones begeleid worden richting de topsport.

Liz wil graag ver komen in de dressuur. Het liefst zou ze de hele dag op haar pony’s rijden. Dit jaar komt er een nieuwe uitdaging: een C-pony welke nog zadelmak gemaakt wordt, Liz kan niet wachten om te beginnen. Ze houdt van uitdagingen, en dit is een hele mooie !