Afbeelding
Foto: NH Photo

Subtop | Mylene Spaak zegeviert in de U25-GP

Dressuur

Mylene Spaak, een naam die in de paardensportwereld steeds meer bekendheid krijgt, is zich uit aan het groeien van junior tot veelzijdige en talentvolle amazone. Met haar verschillende paarden is Mylene zich aan het bewijzen in zowel dressuur, springen als eventing. Met als kers op de taart de overwinning afgelopen weekend met haar paard M&M in de U25-GP.

Advertisement

M&M: De nieuwe ster

Sinds juni 2023 is Mylene de trotse eigenaresse van M&M (v. Milan), een prachtige vos die haar hart stal bij de eerste ontmoeting. M&M, die al Grand Prix liep onder zijn vorige eigenaresse, vormt nu een veelbelovende combinatie met Mylene. “M&M is een intelligente vos die alle oefeningen uit de Grand Prix beheerst. Het belangrijkste voor mij is om een topcombinatie met hem te worden,” deelt Mylene. Met de begeleiding van haar instructeur Mark van der Donk, streeft ze naar een perfecte harmonie en uitvoering in de U25/Grand Prix. Dat werd afgelopen weekend in Wormerveer beloond. Ze pakte de overwinning. Zelf zei ze over haar proef: “Ik merk dat we in de proef steeds meer combinatie worden. Ik vind zelf dat de afwerking hier en daar nog strakker kan. Er zit daardoor naar mijn idee nog wat rek in de score. M&M kan alle GP oefeningen heel goed. Er is eigenlijk geen enkele oefening waar hij moeite mee heeft. Hij blinkt uit in piafferen, daar hadden we ook alleen maar achten voor. Richting de observatiewedstrijden is het doel om de proef nog vloeiender te rijden, maar ik denk dat we nu een hele goede basis hebben.”

Veelzijdig

Naast M&M, heeft Mylene meerdere paarden te rijden. Ziteldo, haar 20-jarige U25 paard, heeft indrukwekkende prestaties geleverd en geniet nu van zijn topsport pensioen. Mylene’s relatie met Ziteldo, van L1 tot Grand Prix, laat haar passie en toewijding zien. King Canna, haar andere troef, blinkt uit in 3* eventing, Z springen en ZZ zwaar dressuur. “Met King Canna ben ik Nederlands Kampioen geworden in Young Riders eventing en heb ik een bronzen team medaille gewonnen op het EK,” zegt Mylene trots.

De basis: dressuur en opleiding

Mylene benadrukt het belang van een goede dressuurmatige opleiding. “Dit is de basis voor iedere discipline. Ik kan echt niet kiezen wat ik het leukst vind; ik wil mij veelzijdig ontwikkelen in elke discipline, naar het hoogste niveau.” Haar benadering is niet alleen veelzijdig in de sport, maar ook in haar academische prestaties. Met een afgeronde Master in Intellectueel eigendomsrecht, innovatie & technologie, zoekt ze een balans tussen haar professionele en sportieve carrière.

Toekomstplannen en dromen

Mylene’s toekomst ziet er rooskleurig uit. Ze werkt aan een businessplan dat een combinatie van opleiden en handel in de paardensport omvat. “Mijn team, bestaande uit trainer Mark van der Donk, mijn ondersteunende ouders, hoefsmid, veterinairs en paardeneigenaren, is cruciaal voor mijn sportprestaties,” vertelt Mylene. Ze hoopt ook een deeltijdbaan in haar studiegebied te vinden, wat haar in staat stelt dit te kunnen combineren met de topsport en het opleiden van paarden. 

Verbinding en verschillen tussen eventing en dressuur

Mylene ziet veel overeenkomsten maar ook verschillen tussen de eventing- en dressuurwereld. “Paardenmensen hebben altijd een bepaalde connectie, ongeacht de discipline,” reflecteert ze. Ze merkt op dat de eventingwereld kleiner is, wat leidt tot meer herkenbare gezichten. En hoewel haar focus momenteel op dressuur ligt, fantaseert ze over het meedoen aan een eventingwedstrijd met M&M, hier lijkt hij ook heel talentvol in te zijn.