Afbeelding
Foto: Foto4U

Gerdien Hilgenberg: Niet een maar twee keer kringkampioen.

Algemeen

In de schijnwerpers van de regionale paardensport staat Gerdien Hilgenberg. Niet een maar twee keer gekroond tot kringkampioen. Met twee verschillende paarden in verschillende klassen, toont ze dat passie en hard werk hand in hand gaan.

Advertisement

Twee keer kringkampioen

Messi JH is het eerste succesverhaal. Een grote kerel, bijna 1,80 meter, die Gerdien zelf heeft gefokt. Ze koos Sezuan als vader voor Messi, een beslissing die zijn vruchten heeft afgeworpen. In het begin was het niet makkelijk met Messi. Hij had zijn eigen wil, was speels en soms wat lastig.Wel altijd vrolijk. Nu is hij een betrouwbaar paard, een beetje ondeugend, maar met een hart van goud en altijd klaar om te werken. Gerdien en Messi werden samen kringkampioen in de M2. Gerdien verwacht heel veel van hem voor de toekomst. 

Dan is er Kenneth, de Spielberg ruin. Twee jaar geleden kwam hij bij Gerdien op B-niveau. De eigenaren, de familie Lenderink, hebben hem bij Gerdien in training gezet. Nu, twee jaar later, starten ze samen Z1. Kenneth is niet alleen een knap paard, hij heeft ook een stabiel karakter en werkt graag mee. Ze zijn samen kringkampioen geworden in het Z1.

Gerdien’s leven draait volledig om paarden. Naast Messi en Kenneth zijn er nog meer paarden die aandacht en zorg krijgen van Gerdien. Leff-JH, een Ebony merrie en halfzus van Messi, is onlangs moeder geworden en maakt nu haar comeback in de M1. Kadanz, een schimmel v Governor gefokt en in eigendom van Wout Luttikhuis, is door Gerdien opgeleid tot ZZ Zwaar niveau en wil ze binnenkort pr. St. Georges starten. Ondanks dat Kadanz uiteindelijk verkocht zal worden, zet Gerdien zich volledig in om hem optimaal te trainen, zodat hij klaar is voor de volgende fase in zijn carrière. “Ik vind het het allerleukste om paarden zelf op te leiden.” zegt Gerdien “En nog leuker is het om dat met zelf gefokte paarden te doen. Ook heb ik geluk met hele fijne eigenaren waar ik paarden van mag trainen.” Haar vriend Andy helpt mee met van alles en nog wat op stal. “Hoewel hij in eerste instantie niets met paarden had begint hij er toch aardig handig in te worden” lacht Gerdien. 

Doorgeven van kennis

Haar dagen zijn gevuld met meer dan alleen het trainen en rijden van paarden. Thuis heeft Gerdien een druk leven met haar eigen paarden en die van anderen. Jonge paarden in opfok, rijpaarden die ze zelf traint en fokt – haar betrokkenheid bij elk aspect van het paardenleven is duidelijk. Als docent paardenhouderij op het Zone College in Almelo geeft ze haar kennis en passie door aan de volgende generatie ruiters. Ze vindt het belangrijk om haar studenten niet alleen technische vaardigheden bij te brengen, maar ook respect en liefde voor paarden. Daarnaast geeft ze privé dressuurlessen, waarbij ze ruiters van verschillende niveaus begeleidt en helpt groeien in de sport. Een druk leven dus, maar zoals Gerdien zelf zegt: “Ik zou niet anders willen”. 

Toekomst

Voor de toekomst heeft Gerdien naast haar huidige wedstrijdpaarden op dit moment ook haar zelfgefokte Promiss. Een 3,5 jarige merrie v. Torvesletten Silvester. “Dit lijkt ook een fijn en goed paard voor de toekomst te zijn.” Vertelt Gerdien. “Ook zijn we begonnen met een 3,5 jarige v. Benicio. Deze ruin is in eigendom van Karin Ammeling. Hij wordt binnenkort zadelmak gemaakt en daarna neemt Gerdien hem over om verder op te leiden. Daarnaast heeft Gerdien twee tweejarige zelf gefokte paarden en drie jaarlingen thuis in de opfok. “De keuze is straks reuze”, lacht Gerdien.