Afbeelding
Foto: Sanne Wiering

Subtop | Geertje Hoogendoorn wint de Inter1 in Boxtel: “Overwinningen op rij.”

Dressuur

Geertje Hoogendoorn schreef afgelopen weekend de overwinning in de Inter1 op haar naam. Dit was niet de eerste overwinning in de afgelopen periode. Een jonge, fanatieke amazone die flink aan de weg aan het timmeren is maar ook nog eens ontzettend bescheiden. “Niet helemaal tevreden” zei ze over haar proef afgelopen weekend in Boxtel. Echter pakte ze desondanks toch de winst.

Advertisement

Kristal

“Ik heb Kristal v. For Romance als driejarige gekocht, toen was hij net zadelmak en daaruit heb ik hem zelf opgeleid tot de Inter1, wat we nu rijden. Toen hij zeven jaar was heeft hij de Brabantse Kampioenschappen gelopen en werd Brabants Kampioen in het ZZ-Licht. Daarna zijn we doorgestroomd naar de Young Riders. We zijn afgelopen zomer op het NK in Ermelo ook vijfde geworden in de kleine finale.” Vertelt Geertje trots. Daarna hebben Geertje en Kristal twee internationale wedstrijden gereden; in Exloo en Geesteren. Net voor het nieuwe jaar, op 27 december, zijn ze nog Inter1 gestart in Udenhout. Net nadat Geertje 21 werd. Daar wonnen ze met 67,60%. Dit ondanks een grote miscommunicatie in de pirouette die zwaar telde; ze scoorde daar drieën en vieren op. “Dat was wel jammer” zegt Geertje. “Want die telt natuurlijk dubbel”. Afgelopen zondag was de tweede Inter1 wedstrijd van Geertje met Kristal. Ook daar pakte ze de overwinning. Ditmaal in Boxtel. Echter was Geertje zelf niet helemaal tevreden. “Hij werd in de proef iets onrustig naar mijn been toe waardoor we in de drieers bijvoorbeeld een fout kregen. Het drafgedeelte was wel fijn, maar daardoor werd de galop iets moeilijker. Het gevoel was net wat minder dan in onze eerste Inter1 proef.”

Armani

Tijdens haar Young Riders periode nam Geertje ook Emporio Armani mee. Een vijftienjarige v Johnson. Geertje heeft Emporio al vanaf haar dertiende. Ze kreeg hem omdat ze te groot werd voor haar toenmalige pony die ze vanaf haar tiende had. Dat was haar eerste eigen pony. Zij kwam in aanraking met Emporio omdat zij op een pensionstal stond waar hij ook stond. Hij werd afgelopen zomer derde in de kür op muziek en een vijfde overal plaats op het NK. “Nu zijn we al een tijdje aan het doortrainen voor de U25. We zijn al een aantal oefenwedstrijden gestart” vertelt Geertje enthousiast. Ze wil hem binnenkort officieel gaan starten en haar doel met Kristal is ook om in de U25 aan start te komen. Kristal kocht zij bij Ad Valk omdat ze een opvolger voor Armani wilde. 

Training

Geertje rijdt allebei de paarden ongeveer vier a vijf keer per week waarnaast ze ook nog longeert. “Kris heeft iets meer werk nodig dan Armani, omdat hij zich anders snel gaat vervelen.” legt Geertje uit. “Ik merk dat Armani al genoeg heeft aan vier dagen training per week. Ik train vaak na een vrije dag op trens en plan dan een lichte training in. Dat wil zeggen: loswerken in stap, draf en galop. Naar een wedstrijd toe train ik meer lijntjes van de proef zodat de paarden tijdens een wedstrijd niet verrast worden.” Hiernaast krijgen Geertjes paarden nog beweging in de paddock & stapmolen.

Timmeren aan de weg

Overigens zijn dit niet de eerste paarden waarmee Geertje Young Riders start. Ze had met Helena van het Goorhof al een paar Young Riders wedstrijden gereden. Er wordt flink aan de weg getimmerd door deze jonge talentvolle amazone. Geertje heeft het Johan Cruyff College in Roosendaal afgerond; marketing & communicatie. Daarna heeft ze een tijdje een aantal paarden voor Theo Hanzon gereden waar Geertje met haar eigen twee paarden op stal staat. Theo is ook haar trainer. Geertje wil nu fulltime in de paarden aan de slag.