Einschuss
Einschuss Foto: Paula da Silva | Arnd.nl

Einschuss bij paarden

Verzorging

Help, je paard heeft een ernstig dik been, is fors kreupel en lusteloos en sloom door koorts. Wat kan dit zijn en wat moet je doen? Je paard heeft waarschijnlijk einschuss, een onderhuidse ontsteking in een van de benen. Het wordt in de volksmond ook wel bloedvergiftiging of olifantsbeen genoemd. Einschuss is een spoedgeval, waarbij je direct je dierenarts moet bellen. Deze kan de aandoening in een vroeg stadium meestal nog goed behandelen.

Advertisement

Wat is einschuss precies?

Einschuss is een forse onderhuidse ontsteking in één van de benen van het paard. Vaak betreft dit een achterbeen. Vaak zijn ook de lymfebanen ontstoken en soms de bloedvaten. Er hoopt zich veel onderhuids vocht op (oedeem), wat zorgt voor een warme en pijnlijke zwelling in het been. De zwelling kan zich in een paar uur verspreiden over het gehele been. 

Einschuss komt qua ernst in veel verschillende vormen voor, waardoor het stellen van een diagnose niet altijd eenvoudig is. Verschijnselen zoals bij einschuss kunnen namelijk ook duiden op bijvoorbeeld een peesblessure of een gewrichtsverstuiking en/of ontsteking. 

Heftig

Meestal ontstaat einschuss acuut en is het vrij heftig. Het ernstig gezwollen been is dan rondom overal even dik en de gewrichten zijn niet meer duidelijk te zien. Door de grote hoeveelheid onderhuids ontstekingsvocht is einschuss in veel gevallen heel pijnlijk. Het paard zal het been niet meer willen gebruiken. Vaak is de lichaamstemperatuur van het paard verhoogd (boven de 38,0 °C). Als de aandoening al wat langer bestaat en de huid komt door de zwelling onder spanning te staan, kunnen er natte plekken op het been te zien zijn met daarbij een beschadigede en pijnlijke huid. 

Gele vloeistof

De natte plekken worden veroorzaakt door een helder gele vloeistof uit het bloed (serum) dat door de huid heen komt. De vergelijking met een olifantsbeen is niet geheel correct. Een olifantsbeen is een complicatie van een einschuss en is in tegenstelling tot einschuss een chronische aandoening. Het been zal hierbij altijd dik en gevoelig blijven en het paard zal blijvend kreupel worden en gevoelig blijven voor nieuwe aanvallen van einschuss.

Oorzaak

Als de natuurlijk e afweer van de huid verstoord is door bijvoorbeeld mok, een wondje of andere huidproblemen, kan de huid geïnfecteerd raken door bacteriën waardoor een onderhuidse ontsteking kan ontstaan.

Diagnose & behandeling

Einschuss is een spoedgeval en het is belangrijk direct je dierenarts te bellen, zodat het paard snel behandeld kan worden met antibiotica en ontstekingsremmers. Het been moet binnen 1-2 dagen weer dun zijn. Het is daarnaast uiteraard van belang om de eventuele oorzaak van einschuss, zoals een wondje of mok, adequaat te behandelen. Dit om in de toekomst herhaling te voorkomen. 

Bron: Hoefslag