Ortrûn Oppedijk en Gold Rum
Ortrûn Oppedijk en Gold Rum Foto: Anouk Boot

Ortrûn Oppedijk: “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om tot dit punt te komen”

Springen

Hoewel Ortrûn Oppedijk bij de aankoop van de nu elfjarige Gold Rum (v. Eldorado van de Zeshoek) werd gewaarschuwd voor zijn moeilijke karakter, besloot ze de uitdaging aan te gaan. En hoewel het zeker niet altijd van een leien dakje ging, heeft ze de ruin weten te transformeren naar een springpaard dat zijn werk met veel plezier doet, zich volledig inzet voor zijn amazone en haar veel vertrouwen geeft. 

Advertisement

Uitdaging

Ortrûn heeft de elfjarige Gold Rum nu vijf jaar in haar bezit. Ze verkocht haar voorgaande paarden altijd na een aantal jaar om verder te kunnen groeien in de sport, maar voor Gold Rum is dat moment nog niet aangebroken. “Ik heb hem destijds bij fokker en handelaar Cees Klaver gekocht. Daar werd mij verteld dat hij daarvoor bij een bekende springruiter is geweest, wiens naam ik niet weet, maar dat hij eigenlijk te koppig en dwars was voor die ruiter. Daar zijn ze heel open en eerlijk in geweest, wat ontzettend fijn was. Omdat Goldie voor mij tijdens het proefrijden heel veilig aanvoelde, durfde ik de uitdaging aan te gaan en heb ik hem gekocht”, vertelt ze. 

Problemen

“Na een paar dagen begon Goldie inderdaad wat koppig te worden. Op een gegeven moment liet hij mij niet meer opstappen of steigerde hij heel veel. Mijn moeder durfde op sommige momenten niet eens te kijken. Ik bleef daarentegen gewoon opstappen en proberen. De problemen kwamen gelukkig niet voort uit iets lichamelijks, maar het zat echt in zijn hoofd. Hij is in de twee jaar voordat ik hem kocht ruim vijf keer verkocht, dus ik verwacht dat het daar iets mee te maken heeft gehad, want dat doet toch wel iets met een paard.”

Bloed, zweet en tranen

Gold Rum heeft zijn koppige karakter misschien ook wel van zijn vader. “Willem Greve heeft een keer in een interview verteld dat je Eldorado van de Zeshoek met geduld moet benaderen en vooral niet met hem in discussie moet gaan. Dat geldt voor Goldie ook. Het fijne aan hem is dat hij altijd heel veilig aanvoelt. Ik ben zelf ook ontzettend koppig, dus ik bleef gewoon doorzetten en ik liet hem niet winnen. Na een tijdje merkte ik dat hij écht voor me wilde gaan werken, omdat ik hem altijd in zijn waarde heb gelaten. Dat neemt niet weg dat het echt bloed, zweet en tranen heeft gekost om tot dit punt te komen!”


Foto: Arjen Schilperoord

“Hij is vaak de aller stoerste”

Hoewel Gold Rum nu heel erg braaf is, is Ortrûn zich door alle tegenslagen die ze met hem heeft gehad tot op de dag van vandaag heel bewust van hoe hij voorheen was. “We hebben ook zeker terugvallen gehad en dan met name op wedstrijd. Het is echt een kwestie van geven en nemen, en voor mij is het zeker niet vanzelfsprekend om een braaf paard te hebben. Ik geniet dan ook van elke training of wedstrijd die goed gaat, omdat ik weet hoe hij vroeger was. Hij wordt door omstanders op wedstrijd vaak benoemd als een klein en dapper paardje en dat vind ik een heel mooi compliment. Hij is meestal een van de kleinsten, maar wel de aller stoerste!”

“Nooit durven dromen”

De combinatie reed haar eerste grote wedstrijd op Indoor Friesland, waar ze naar de vijfde plaats reden in het eindklassement van de Horses2Fly Cup op 1.10m. “Ik was best wel zenuwachtig, omdat het ook voor mij de eerste keer was, maar ik vond het heel fijn om dit met Goldie te kunnen doen. Hij is nu zo lief en hij wil echt voor mij werken. Daarnaast voelt het heel erg vertrouwd en helpt hij mij met zijn stoere karakter door mijn zenuwen heen. Ik had nooit durven dromen om op zo’n wedstrijd te mogen rijden en al helemaal niet op zulke hoogtes!”, vertelt ze trots. 

Pauze

Hoewel de combinatie de punten voor het 1.20m-springen op zak heeft, mag Gold Rum de komende tijd gaan genieten van een welverdiende rustperiode. “Ik vind het heel erg belangrijk om mijn paarden tussendoor een pauze te geven. Zo kunnen ze alles wat ze de afgelopen tijd gedaan hebben fysiek en mentaal verwerken voor we weer verder gaan.” 

Mika V

Naast Gold Rum heeft Ortrûn ook de vijfjarige Mika V (v. Glamourdale) in haar bezit. “Ik heb hem ongeveer een jaar geleden ook via Cees Klaver gekocht. Hij was destijds nog wat mager, dus we zijn eigenlijk sinds kort pas aan het trainen. Mika is echt het tegenovergestelde van Goldie. Het is sinds ik hem heb al een schat van een dier en hij heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Aan zijn moeders kant zit springbloed en ik spring vooral veel met hem. Dat vindt hij ontzettend leuk om te doen. Hoewel zijn vader natuurlijk een ster is in de dressuursport, zal Mika toch echt voor de springsport gaan als hij zou moeten kiezen!”, lacht ze. 


Foto: Anneke Douna

“Ik denk dat het met hem mogelijk is”

“We zijn nu langzaam begonnen met springwedstrijdjes en dat pakt hij heel erg goed op. Hij moet nog veel leren, ervaring opdoen en kracht opbouwen, dus daar krijgt ook hij alle tijd voor tijdens het opleiden. Hij is nog jong, maar ik denk dat we de 1.10m wel binnen twee jaar kunnen halen als we deze stijgende lijn vast kunnen houden. Met Goldie wil ik ooit graag het Z bereiken, want dat zie ik ons samen wel doen! Ik heb met mijn vorige paarden nooit zo’n grote doelen gehad, maar ik denk dat het met hem mogelijk is”, sluit ze af. 


Foto: Anneke Douna

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Anouk Boot, Anneke Douna en Arjen Schilperoord

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding