Gerrit Nieberg - Ben 431 World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots digishots

CHIO Aken | Gerrit Nieberg wint loodzware Rolex Grand Prix

Springen

De Rolex Grand Prix van Aken werd vanmiddag op spetterende wijze verreden. De wereldtop streed tegen elkaar over twee manches en een barrage. Vorig jaar wist Daniel Deusser met zijn Killer Queen VDM de Grote Prijs op zijn naam te schrijven, maar dit jaar kwam daar verandering in. De Duitse ruiter Gerrit Nieberg nam alle risico met zijn Ben 431 (v. Balou 400) en wist hiermee op historische wijze de Rolex Grand Prix op zijn naam te schrijven.

Vijf naar de barrage

Even terug naar het begin, de Rolex Grand Prix is één van de meest prestigieuze parcoursen in Europa. Tijdens de wedstrijd zit het Deutsche Bank Stadion afgeladen met toeschouwers. Er streden 40 deelnemers mee in het eerste parcours waarna er 16 doorwaren naar de tweede omloop. Vanuit de tweede omloop gingen er 5 combinaties door naar de spannende en snelle barrage.

Nederlanders

Voor Nederland mocht Harrie Smolders met Bingo du Parc (v. Mylord Carthago) als enigste door naar de tweede omloop. In het eerste parcours kreeg de combinatie één tijdfout en in het tweede parcours kwamen daar nog eens negen strafpunten bij. De combinatie eindigde op de veertiende plaats en won daarmee nog 9.000 euro. Sanne Thijssen en haar Holsteiner-hengst Con Quidam (v. Quinar Z) kregen vier strafpunten die ze opliepen tijdens de tweede hindernis in de driesprong. Ze werden uiteindelijk 24e. Johnny Pals en Zarkava Hero Z (v. Zandor Z) kregen twaalf strafpunten. Jur Vrieling en Long John Silver 3 (v. Lasino) kwamen ten val toen ze richting de waterbak reden. Voor de combinatie betekende dat uitsluiting. De schimmel stond direct weer op en de combinatie lijkt er zonder kleerscheuren vanaf te zijn gekomen.

Vier en vijf

Vijf combinaties waren door naar de barrage gebouwd door Frank Rothenberger. De Amerikaan McLain Ward reed als eerste de barrage binnen maar reed verkeerd aan richting de laatste hindernis. Zijn merrie HH Azur (v. Thunder v. Zuuthoeve) liep dwars door de hindernis heen waardoor er vier strafpunten op het scorebord kwamen. De Duitser Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado vd Zeshoek TN) reden een foutloos parcours in 41,60 seconden. Dit was niet genoeg voor het podium en zo eindigden ze op de vierde plaats. Vorig jaar wisten ze het fenomenale parcours op hun naam te schrijven.

Gerrit Nieberg winning the Grand Prix of Aachen with Ben 431 during the price giving on Amigo 1841 World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots - digishots

Last best

De Belg Nicola Philippaerts reed zijn merrie zeer solide door het parcours heen en wist in 39,92 seconden de finish over te rijden. De combinatie werd derde en won hiermee 220.000 euro. Scott Brash en Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) waren nog sneller dan Philippaerts. Het leek niet sneller te kunnen. Brash werd tweede en won 300.000 euro. Last best moet de Duitse ruiter Gerrit Nieberg gedacht hebben. Hij reed op sublieme wijze zijn paard Ben 431 door het parcours en ze kwamen fantastisch uit. Toen de klok stopte 38,63 seconden ontplofte het stadion. De ruiter en zijn familie konden het eerst nog niet geloven dat het ze was gelukt. De ruiter won 500.000 euro van de totale prijzenpot van 1,5 miljoen.