Cathrine Dufour - Vamos Amigos
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Cathrine Dufour - Vamos Amigos World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots digishots

CHIO Aken | Catherine Dufour blaast concurrentie omver met 80% in de Grand Prix Special

Dressuur

Wat was het weer spannend tijdens het tweede onderdeel van de landenwedstrijd, de Grand Prix Special. In dit onderdeel streden 35 deelnemers tegen elkaar. De Deense amazone Catherine Dufour gaf weer een staaltje dressuur rijden weg en won met overmacht ook het tweede onderdeel. Haar proef met Vamos Amigos (v. Vitalis) overschreed als enige de 80% grens. De laatste starter Isabell Werth en DSP Quantaz werden tijdens de serie om de twee uitgebeld wegens de bloedregel.

Advertisement

Staande ovatie

De hulpen van Catherine zijn haast onzichtbaar en het beeld is heel harmonieus om naar te kijken. De passage en piaffe voert haar paard met heel veel gemak uit. Vamos Amigos heeft drie kwaliteitsvolle gangen en beheerst de moeilijke oefeningen tot in de puntjes. De pirouettes werden tot op een dubbeltje gedraaid en het paard ging er heel mooi zitten. Een staande ovatie voor de combinatie!  

Denemarken goud

Na het tweede onderdeel werd ook de uitslag bekend van de landenwedstrijd. Denemarken wint goud, Duitsland zilver en Zweden brons. TeamNL is teruggezakt van de derde plaats naar de vierde plaats. De combinatie die op de tweede plaats is geëindigd is de Duitse combinatie Frederic Wandres met Duke of Britain FRH met 78,47%. In de Grand Prix op donderdag werd hij ook tweede achter Catherine Dufour. De piaffes waren zeer goed gereden en hier scoorden ze dan ook een 8,6 op. Ook de pirouettes waren zeer klein gezet en doorgereden. De ruiter liet geen punten liggen in zijn proef en er ontstonden geen grote fouten. De score kwam uit op 78,47% wat een nieuw persoonlijk record is voor de combinatie. De Finse ruiter Henri Ruoste en zijn Kontestro DB liet een stoere draftour zien met een mooie piaffe en passage tour. Tijdens het aangalopperen ging het niet helemaal op de plek en in de verzamelde galop erna ontstond ook wat spanning. Ook de pirouettes waren een van de hoogtepunten. De ruiter reed ervoor op de laatste lijn! De score kwam uit op 76,40% en de derde plaats. 

Van der Putten

De beste Nederlandse combinatie waren Marieke en haar donkerbruine Totilas-zoon Tørveslettens Titanium RS2. Ze reden een foutloze proef met veel hoogtepunten. De passage was actief en in balans waarvoor 7,7ens gegeven werden. De combinatie groeide in de proef en het werd steeds mooier. De eerste piaffe was nog iets voorzichtig ingezet maar de laatste was correct op de plaats en werd beloond met een 8. De wisselseries waren foutloos al zouden ze nog iets groter gesprongen mogen worden met name in de eners. De aanleuning was stil en Marieke haar hulpen waren bijna onzichtbaar. De score kwam uit op 74,00% en de negende plaats. 


Marieke van der Putten - Torveslettens Titanium RS2 World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots 

Van Liere

Dinja van Liere eindigde op een toch wat teleurstellende zeventiende plaats met Hartsuijker. Dinja en haar voshengst reden een actieve draftour met als highlight de passage. De overgangen van en naar de passage werden ook hoog beloond. Na de stap werd het paard iets meer gespannen wat ook al zichtbaar was in de uitgestrekte stap. Het was dan ook heel jammer dat de lijn met de eners mis ging. De serie om de twee ging wel goed en werd beloond met en 7,9. De eners tussen de pirouettes waren wel foutloos. De score kwam uit op 72,13%. 

Zweistra

Thamar Zweistra en Hexagon’s Double Dutch werden twintigste na een solide proef. Na het groeten en aandraven galoppeerde hengst even kort aan. De combinatie liet mooie overgangen zien van de passage naar de uitgestrekte draf. Ook was de passage mooi actief gereden. De appuyementen waren groot en voldoende zijwaarts wat mooie punten opleverde. In de serie om de pas zat een kleine fout. Ook waren de pirouettes heel mooi gezet en goed voor een 7,6 en 7,7. Er hadden best wat meer punten gegeven mogen worden aan deze combinatie. De score kwam uit op 71,43%.  

Nijvelt

Karen bleef er goed aan rijden maar de spanning was zichtbaar aanwezig bij Elysias. Met het binnenkomen wilde hij niet stilstaan wat al een fikse onvoldoende opleverde. In de passage liet hij veel balans zien en dat is een sterk punt van het paard. Karen gaf haar paard onderweg nog even een klopje op de hals om hem gerust te stellen. In de uitgestrekte draf toonde hij iets gehaast. Hij begon goed in de eerste piaffe maar verloor in de tweede piaffe toch wat ritme. De serie om de twee was goed doorgesprongen en leverde een 7,7 op. Helaas gingen beide series om de pas mis wat zeker punten heeft gekost. De score kwam uit op 68,79% en de 27e plaats.

Bekijk hier alle uitslagen

Lees hier de liveblog terug.

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots