Cathrine Dufour - Vamos Amigos
FEI World Cup Final Leipzig 2022
© Digishots
Cathrine Dufour - Vamos Amigos FEI World Cup Final Leipzig 2022 © Digishots digishots

CHIO Aken | Cathrine Dufour weer klasse apart met ruim 81%, Nederland voorlopig derde

Dressuur CHIO Aken

Wat een wedstrijd was het vandaag in Aken, de landenwedstrijd dressuur op de heilige grond. Acht landenteams ging de sportieve strijd aan in het eerste onderdeel de Grand Prix. Woensdag won Cathrine Dufour al de CDIO4* Grand Prix met Bohemian met ruim 80% en ook nu was de Deense onverslaanbaar. Met 81,54% pakte ze ruim de zege met Vamos Amigos. Denemarken staat voorlopig bovenaan in de landenwedstrijd, gevolgd door Duitsland en Nederland.

Advertisement

Persoonlijk record

De 81,54% van Cathrine was tevens een persoonlijk record! Wat een kippenvel-proef, zo goed. Vamos Amigos is ongekend talentvol en extreem werkwillig. Hij beschikt over enorm veel kracht en souplesse, heel veel go en een top balans. Niks is moeilijk en alles is vanzelfsprekend. Staande ovatie voor deze topcombinatie!


Cathrine Dufour - Vamos Amigos FEI World Cup Final Leipzig 2022 © Digishots - digishots

Technisch goed

Frederic Wandres en Duke of Britain FRH lieten een zeer degelijke en technisch goed uitgevoerde proef zien, waarin ze hoge punten kregen voor de piaffe, passage, wisselseries, verruimingen, de zig-zag en de pirouettes. De aanleuning was prachtig, van de hand af. Het was een proef zonder minpunten. Echt genieten. De score van 77,22% was dan ook zeer terecht waarmee ze tweede werden.

Individueel

De Finse Henri Ruoste en Kontestro DB toonden veel expressie in piaffe en passage, maar in de hele proef liep het paard van de Fin achter de loodlijn. Dit werd niet afgestraft door de juryleden, maar juist beloond met 76,78% en plaats drie. De scores varieerden van 73 tot 78%. Henri neemt individueel deel aan de landenwedstrijd. Er is geen Fins team aanwezig. 

Dinja van Liere

Als laatste voor Nederland kwam Dinja van Liere in actie. Niet met haar eerste paard Hermès, die immers vorige week in Rotterdam aantrad, maar met de in de Zware Tour nog onervaren GLOCK’s Johnson TN-zoon Hartsuijker. Mooie start, de vos heeft er zin in. In de tweede uitgestrekte draf hinnikt hij luid en wordt hij wat sterk. De eerste piaffe is nog niet helemaal in balans, maar het uitrijden verdient de schoonheidsprijs. In de verzamelde stap heeft Hartsuijker haast; hij voelt zich duidelijk alleen in het grote stadion. Iets balansverlies in de eerste pirouette; die naar rechts is beter. Op de A-C lijn nog een mooie, iets voorwaartse piaffe. Al met al een hele fijne en harmonieuze rit met de tienjarige hengst die nog veel beter kan als de spanning nog iets beter afvloeit. Ze noteerde 74,74% en eindigden als negende. 

Harmonie en expressie bij Marieke

Het was genieten van harmonie gecombineerd met expressie bij Marieke van der Putten en Tørveslettens Titanium RS2. Wat een prachtige proef met zoveel rust en enorm veel power. Alleen het achterwaarts gaan was niet zo vloeiend en er ontstond een foutje in de zig-zag, verder was het hoogtepunt na hoogtepunt en werden er zelfs achten genoteerd in de piaffe. Dressuur zoals dressuur bedoeld is en wat reed ze met een enorme focus en mooi van de hand af. Met een prachtige score van 72,69% verliet ze met een grote glimlach de ring en eindigden ze als vijftiende.

Steady proef voor Thamar

Vorige week maakte Thamar nog deel uit van het winnende team in de landenwedstrijd van CHIO Rotterdam met Hexagon’s Ich Weiss. In Aken zadelde ze de KWPN-hengst Double Dutch. Ze lieten een hele steady proef zien, met veel focus en power. Het beeld was heel stabiel, opgericht en de neus eruit. De passage werd getoond met veel afdruk en schwung. In de piaffe mocht hij iets meer ritme houden. In de galop was er een prachtig gereden zig-zag appuyement, heel gezette pirouettes en technisch goed doorgesprongen series changementen. De score kwam uit op 72,17%., wat de achttiende plaats betekende.

Nieuwe combinatie in dit veld Karen

Als eerste starter in de ring verscheen Karen Nijvelt met Elysias. Voor de eerste keer mocht Karen de heilige grond in Aken betreden. Als nieuwe combinatie in dit deelnemersveld moeten de juryleden haar nog ‘leren kennen’. De score van 69,87% was ook zeker niet ruim bedeeld en was uiteindelijk goed voor de 27e plaats. Karen liet een hele fijne proef zien, waarin haar paard een heel fraai beeld toonde met de oortjes naar voren. Elysias toonde ontzettend veel kracht en balans en voerde alle onderdelen met gemak uit. In de piaffe lieten ze nog wel wat punten liggen al was de laatste piaffe wel hel mooi in het ritme en van de grond af. In de galop lieten ze prachtig, ruim doorgesprongen wisselseries zien, die beloond werden met een 7,5 en een 7,6, wat zeker boven de acht had mogen zijn. Een klein hakkeltje in de laatste wissel in het zig-zag appuyement drukte de score iets. Verder lieten ze prachtige, elegante verruimingen zien, zowel in draf als in galop.

Bekijk hier alle uitslagen.

Na het eerste onderdeel in de landenwedstrijd staat Denemarken bovenaan, gevolgd door Duitsland en Nederland. Zweden volgt op plaats vier, daarna zien we de USA, Spanje en Groot-Brittannië.

Lees hier de proeven van de Grand Prix terug in het liveblog van De Hoefslag.

Bron: De Hoefslag

Cathrine Dufour - Vamos Amigos
FEI World Cup Final Leipzig 2022
© Digishots