Marriët Smit-Hoekstra en Duco Z
Marriët Smit-Hoekstra en Duco Z Foto: Privébezit

Marriët Smit-Hoekstra over winst CSI2* Grote Prijs Green Valley Estate: “Ik denk dat Duco’s prestaties echt unlimited zijn!”

Springen

Marriët Smit-Hoekstra heeft een druk, maar succesvol weekend achter de rug. Ze ging met maar liefst vijf paarden van start op het prachtig verbouwde Green Valley Estate (voormalig NHB Deurne) op de CSI. Met alle paarden reed ze nette rondes, maar met de achtjarige Duco Z (v. Dakar) schreef ze dit weekend geschiedenis. Zij schreven samen namelijk de eerste Grote Prijs van een CSI2* in Deurne op hun naam!

Advertisement

“Onwijs trots”

“In Deurne leek dit weekend alles op z’n plek te vallen, met alle paarden”, begint Marriët. “Kikkuris Cooper en Jappeloup Cooper sprongen twee dagen geweldig in het 1.30m! Ook Innsbruck Cooper heeft in geen balk geraakt. In de 1.45m finale speelde hij er echt mee. Hij gaf een fantastisch gevoel en ik ben onwijs trots op hem. Jason Brown sprong ook geweldig, met hem is 1.40m net een rondje L”, vertelt ze. 

Droom

Hoewel Marriët op al haar paarden ontzettend trots is, is Duco Z degene die dit weekend haar droom liet uitkomen: een 2* GP winnen. “Duco kwam bij ons toen hij vier was. Mijn man is toen met hem aan de slag gegaan, totdat hij het tijd vond dat ik erop ging. De eerste keer dat ik hem reed, was ik echt verbaasd hoeveel talent hij heeft. Ik kon hem eigenlijk niet echt aan, want hij heeft heel veel bloed en kan zichzelf behoorlijk voorbij lopen, maar ik voelde wel gelijk dat hij het kan en wil. Je moet bij hem alleen zorgen dat hij mentaal ook ontspannen blijft. Dan doet hij alles voor je!”

“Hij stond er echt”

“Dit was nog maar zijn tweede Grote Prijs, dus het is echt super mooi dat hier alles op zijn plek viel. Hij stond er echt! Vrijdag werden we vijfde met twee foutloze rondes. Duco is van nature heel snel, heeft altijd de motor aan en wil altijd naar voren, dus ik heb vooral geprobeerd te focussen op hem rustig houden. Zaterdag voelde hij meteen al super fijn aan en hoefde ik de hele rit eigenlijk vrijwel niks te doen. Ik heb vooral geprobeerd hem zo min mogelijk te storen, zodat hij optimaal kon springen en zo liep hij naar de overwinning!”

“Ik voelde dat hij het ging doen”

“Zondag, de dag van de Grote Prijs, was mijn man er ook en ik merkte dat hij daardoor nog meer ontspannen was dan de andere dagen. In de baan voelde ik gewoon dat hij het voor me ging doen. Niet om op te scheppen, helemaal niet, maar ik voelde echt dat hij alles voor me wilde doen op dat moment. Hij sprong in de basisronde al heel gemakkelijk. Ik heb me daarna echt even teruggetrokken en rust gepakt om me voor te bereiden op de barrage. Ook daar wilde ik vooral hem niet storen, zodat hij optimaal kon springen. Hij kan heel kort draaien en gaat in de bocht gelijk weer naar voren, dus je verliest met hem gewoon nergens tijd. Als je hem voor een hindernis zet, dan springt hij. Je kunt dus ook wat meer risico nemen qua bochten. Hij deed er alles aan om die balken te laten liggen, en dat lukte hem!”

“Zo’n mooi moment!”

“Ik heb hem daarna lekker verzorgd en was heel erg bij en tevreden met onze rondes. We hadden een hele mooie tijd, maar na mij moesten er nog een paar combinaties, dus het was nog wel even spannend. Toen we uiteindelijk gewonnen hadden, hebben mijn man en ik wel even een traantje gelaten. Het was echt zo’n mooi moment! Echt een droom die uitkwam”, vertelt ze.

Talentvol

“Het is heel mooi om te zien dat Duco en ik zo naar elkaar toe gegroeid zijn. Alles moet altijd op zijn manier, anders doet hij het niet, dus het is niet altijd makkelijk geweest. Hij was vroeger ontzettend koppig en wilde echt niet naar mij luisteren, maar ik ben ontzettend blij dat we nooit hebben opgegeven. Hij is zó goed en heeft alle talent die hij nodig heeft. Je hoeft hem niks te leren, je moet er alleen voor zorgen dat hij zich goed voelt. Je kunt alleen zelf fouten maken, want hij maakt ze niet.”

“Heel erg gaaf”

“We hebben per wedstrijd geleerd hoe we met hem om moeten gaan. Het zijn vaak echt hele kleine dingetjes, maar die helpen hem wel om mentaal ontspannen te blijven. Zo moet ik bijvoorbeeld afstappen na het losrijden en moet hij aan een touwtje de baan in. Als we dat soort kleine dingen met hem doen, doet hij echt alles voor je. Hij laat je dan echt niet zitten. Dit is een les geweest voor ons allemaal. Het had echt verkeerd kunnen gaan als we ons hadden gefocust op hoe stout hij was, maar gelukkig hebben we dat nooit gedaan. Door onze aanpak en door naar hem te luisteren is het echt een van de beste paarden die ik ooit gereden heb. Hij is echt heel erg gaaf!”

“Overtuigd dat hij alles kan”

“Ik wil dit jaar heel graag in oktober naar Indoor Friesland. Verder wil ik gewoon proberen competitief goed mee te blijven doen. Ik weet niet waar Duco me gaat brengen. In mijn ogen kan hij alles, of dat nu met mij is of met iemand anders. We genieten met volle teugen van hem en gaan gewoon verder met wat we altijd gedaan hebben. Ik denk dat zijn prestaties echt unlimited zijn! Ik ben me heel erg bewust van hoe bijzonder hij is en hoewel het niet altijd makkelijk is geweest, ben ik ervan overtuigd dat hij alles kan!”, sluit Marriët af. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit