Afbeelding

EK eventing jeugd | Leida Naber zesde, juniorenteam zevende

Springen

Het EK voor de eventingjeugd werd zondag in het Zweedse Segersjö afgesloten met het springen voor de junioren en de Young Riders. De Nederlandse junioren werden zevende in het landenklassement. Leida Naber zette een goed resultaat neer door met haar Fulco individueel zesde te worden.

Advertisement

Junioren

Het juniorenteam bestaande uit Puck Buijnsters met Image of Roses, Kristy Snepvangers met Galante, Splinter Bergsma met Vigo Key SR Z en Maxime Karman met Funi-Strona, zakten na het springen naar plaats zeven. Bergsma kreeg een balk, Snepvangers en Karman voegden acht strafpunten toe aan het totaal. Puck Buijnsters moest met de ervaren Image of Roses (liep met Ilonka Kluytmans het EK senioren in 2019) zelfs 24 strafpunten incasseren.

Naber

Leida Naber was de beste junior in het individuele klassement. Ze was met Fulco buiten het team gelaten omdat de elfjarige ruin eerst niet helemaal fit leek. Uiteindelijk reed Naber een sterke wedstrijd en werd zesde. In het springen tikte Fulco, eerder succesvol onder Willemina van der Goes, nog een balk uit de lepels wat haar eindtotaal op -34 bracht. De Duitsers wonnen het teamgoud en in de persoon van Nane Nikolaus Dehn ook het individuele goud.


Leida Naber - WorldRC EventPhoto4You

Young Riders

De Nederlandse Young Riders waren minder gelukkig. Met twee uitvallers in de cross, Bjinse Venderbosch met Vesuve d’Aveyron en Jade Woeltjes met The Joker moesten de strijd opgeven na een val, kon het team niet meer mee strijden in de landenwedstrijd. Met twee streepresultaten werd het team zesde met -1136.1. Slechts drie landen wisten een volledig team rond te krijgen. Ook hier was Duitsland het sterkste en won het goud. 

Individueel

Beau Posthumus met haar paard Smokie en Thierry van Reine met Classic Royetta konden hun EK tot een goed einde brengen. Posthumus werd dertiende en Van Reine eindigde op de 22ste plaats. Greta Busacker, dochter van regerend Europees kampioene Ingrid Klimke, pakte het goud.


Beau Posthumus- WorldRC EventPhoto4You

Gemengde gevoelens

Bondscoach Marcelle de Kam keert terug van het EK met gemengde gevoelens. “We hebben een leuke week gehad met een hele leuke ploeg. Het was ook een prachtige cross. Heel mooi en fair gebouwd. Helaas zat het op verschillende sportieve punten niet mee, of was het gewoon niet goed genoeg. Ik ben wel super blij voor Leida die echt top gepresteerd heeft. Haar paard Fulco kwam niet optimaal fit aan en daarom hebben we besloten hem buiten het team te laten en van dag tot dag te bekijken hoe het ging. Gelukkig bleek het al heel snel wel goed te gaan, maar toen stond het team al vast. Super dat ze dan een zesde plaats uit de strijd sleept.”

Bron: KNHS

Foto: Pieter Storber

Beau Posthumus
Leida Naber