Jolanda Verton en Heihoeve’s Florencio
Jolanda Verton en Heihoeve’s Florencio Foto: Privébezit

Jolanda Verton over veelzijdige sporthengst Florencio: “Het was liefde op het eerste gezicht”

Sport

Jolanda Verton kocht de inmiddels zevenjarige Newforest-hengst Heihoeve’s Florencio (v. Lomansheide Brent) toen hij slechts vijf maanden oud was en heeft hem in de afgelopen jaren weten op te leiden tot een veelzijdige sportpony die het met name goed doet in de dressuursport. 

Advertisement

Op slag verliefd

Jolanda kocht de hengst toen hij slechts vijf maanden oud was. “Ik zocht destijds een maatje voor mijn eigen hengstveulen. Ik zit samen met Florencio’s fokker in het regiobestuur van het NNFPS, dus zo ben ik bij hem uitgekomen”, steekt ze van wal. “Zijn fokker had toen drie hengstveulens, maar met Florencio was het liefde op het eerste gezicht. Zijn uitstraling sprak mij enorm aan en voor mij had hij echt de wauw-factor. Zijn moeder is de elite kroonmerrie en meervoudig hengstenmoeder Heihoeve’s Rozalinda (v. Kantje’s Ronaldo).

“Hij weet wanneer het moet gebeuren

Toen de twee hengsten als driejaren uit de opfok kwamen, heeft Jolanda enkel Florencio gehouden. “We hebben hem voorgebracht op de hengstenkeuring en daar is hij goedgekeurd. Zo zijn we eigenlijk dat hele traject ingerold. Florencio is een dominante hengst en best wel een boefje, maar hij is ook heel eerlijk. Hij is niet gemeen, dus als je eenmaal weet hoe je met hem om moet gaan, dan is het goed te doen. In de ring staat hij altijd aan en weet hij dat het moet gebeuren, dus dat is een hele mooie eigenschap. Hoe meer mensen naar hem kijken, hoe mooier hij gaat lopen.”


Foto: Arlette Beukenkamp

Z-debuut

De combinatie start momenteel nog op M2-niveau tussen de paarden, maar Jolanda hoopt binnenkort in het Z1 van start te gaan. “Hoewel we vorig jaar vrijwel niet hebben kunnen starten vanwege mijn gescheurde knieband, zijn we nu weer helemaal terug tussen de witte hekjes. Florencio kan goed mee tussen de paarden. Hij eindigt altijd in de top drie en we weten ook regelmatig met de winst richting huis te keren, dus ik mag zeker niet klagen. Hij speelt al met de oefeningen van het Z en kan goed verzamelen, dus we zullen binnenkort de overstap gaan maken.”

Springsport

Hoewel de combinatie zich voornamelijk op de dressuursport richt, draait ze haar hand ook zeker niet om voor een sprongetje. “We springen thuis ter afwisseling. Florencio is een D-pony, dus het zal voor hem wat moeilijker worden om op hoog niveau tussen de paarden mee te lopen in de springsport. Ik ben zelf ook meer een dressuuramazone, maar wie weet wat de toekomst brengt!”


Foto: Arlette Beukenkamp

Potentie

Waar het eerder nog Jolanda’s doel was om de hengst naar het Z2 te rijden en dan te verkopen, heeft ze haar doel nu bijgesteld. “Nu heb ik voor mijzelf besloten dat ik hem eigenlijk nog in het ZZ-Zwaar wil uitbrengen. Hij voldoet niet helemaal aan de minimale stokmaat, maar daarvoor kunnen we dispensatie aanvragen. Ik les bij Chantal en Jessica Nijpjes en ook zij denken dat Florencio voldoende potentie heeft om op dat niveau te lopen.”

Fokkerij

Hoewel Heihoeve’s Florencio al een aantal veelbelovende nakomelingen heeft gebracht, heeft Jolanda hem dit jaar niet beschikbaar gesteld voor de fokkerij. “Dit jaar komen zijn eerste nakomelingen op de keuring, dus ik ben erg benieuwd hoe zij het gaan doen. Verder zien fokkers hem helaas niet zo staan. Aan de ene kant is dat jammer, want ik denk dat hij veel te bieden heeft voor het stamboek. Aan de andere kant hoef ik er gelukkig niet van te leven en heeft de sport voor mij altijd op één gestaan. Daar halen we beiden enorm veel plezier uit en dat is het belangrijkste”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding